perjantai 8. kesäkuuta 2012

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta!

Koulutuksen ja tutkimuksen valtakunnallisen kehittämissuunnitelman tavoitteena on kohottaa väestön osaamistasoa ja tehdä suomalaisista maailman osaavin kansa vuoteen 2020 mennessä. Hallituksen tavoitteena on, että kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä 20–24-vuotiaista yli 90 prosentilla on perusasteen jälkeinen tutkinto. Julkisen talouden kannalta on välttämätöntä, että mahdollisimman moni työikäinen koulutuksen myötävaikutuksella työllistyy ja on osaltaan rakentamassa kansakuntamme hyvinvointia. Syrjäytymiseen ei meillä ole varaa.
Koulutukseen pääsyn edellytyksenä on, että perusopetuksen jälkeistä koulutusta on tarjolla riittävästi. Viime vuosina ovat lukioissa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelevien määrät alkaneet laskea. Tämä tulee väistämättä näkymään lukioiden ja ammatillista koulutusta antavien opetuspisteiden vähentymisenä. Lukioverkkoa tullaan kehittämissuunnitelman mukaan tarkastelemaan alueellisen saavutettavuuden ja lukioiden välimatkojen näkökulmasta. Sastamalan kuten lukuisten muidenkin kuntien kannalta on ratkaisevaa, miten pienten lukioiden valtionosuusrahoitus tullaan jatkossa valtion taholta ohjaamaan. Koulutuksen alueellisen saavutettavuuden ja laadun turvaamiseksi on joka tapauksessa tarpeen lisätä opiskelijoiden mahdollisuuksia hyödyntää eri oppilaitosten opetustarjontaa. Vaaditaan verkostoitumista. Sastamalan lukiokoulutus on vastannut haasteeseen ja verkottunut niin paikallisella, alueellisella kuin kansallisellakin tasolla opetustarjonnan kattavuuden ja resurssien optimoinnin turvaamiseksi.

Kuluneena lukuvuonna verkostolukion samanaikais- ja verkkokurssitarjonnassa on ollut 25 kolmen lukion yhteistyönä toteutettua kurssia. Lisäksi opiskelijat ovat voineet täydentää kurssivalintojaan ISOverstaan ja PAOK:n tarjoamilla verkkokursseilla. Tulevana lukuvuonna on tarkoitus laajentaa verkkokurssitarjontaa perustamalla yhteisiä alueellisia verkkokursseja Huittisten Lauttakylän ja Punkalaitumen lukion kanssa. Näin voimme monipuolistaa kurssitarjotintamme ja tarjota opiskelijoillemme lukion oppimäärää kertaavia abikursseja kaikissa reaaliaineissa.

Hallitusohjelmakaudella on tarkoituksena käynnistää toisen asteen koulutuksen palvelukyvyn ja yhteistyön vahvistamisen toimenpideohjelma. Hallitusohjelmassa on yksiselitteisesti linjattu, että ylioppilastutkintoa ja lukiokoulutusta sekä ammatillisia tutkintoja kehitetään erillisinä tutkintoina. Kansallisen tavoitteen mukaan noin puolet peruskoulun päättävistä jatkaa lukiossa ja puolet ammatillisessa koulutuksessa. Sastamalassa yhteistyöllä lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen välillä on pitkät perinteet 90-luvulta lähtien. Vuosittain yhdistelmäopintoja suorittaa noin 30-40 opiskelijaa. Lukio-opintojen suorittaminen ammatillisen tutkinnon ohessa on vaativaa mutta mainioin tuloksin kokelaat ovat urakastaan selvinneet. Kuluvan vuoden yhteishaussa halusimme ohjata opiskelijoita entistä tavoitteellisempaan suuntaan, kun ammattilukion keskiarvorajaksi määriteltiin 7,2. Kuluneen lukuvuoden aikana myös lukiolaisemme ovat suorittaneet aiempia vuosia enemmän ammatillisia kursseja. Parisenkymmentä lukiolaista suoritti kuluneena lukuvuonna Sasky:n tarjoaman hygieniapassikurssin.

Lukiokoulutuksen rahoitusperusteet tullaan uudistamaan siten, että se turvaa ikäluokkien pienentyessä lukiokoulutuksen laadun ja alueellisen saavutettavuuden myös etäopetusta hyödyntäen. Rahoitusperusteisiin sisällytetään tuloksellisuusrahoitusosuus, joka palkitsee koulutuksen laadusta ja laadun parantamisesta, esimerkiksi yksilön oppimistulosten paranemisesta ja vähäisistä keskeyttämisistä. Lisäksi lukiokoulutukseen kehitetään tuloksellisuusrahoitusta tukevat ja kattavat laatukriteerit. Sastamalan lukiokoulutus on ollut aktiivisesti mukana kansallisen laatutyön kehittämisessä. Olemme osallistuneet Kuntaliiton laadunhallintapilottiin, jossa lukiokoulutukselle kehiteltiin laatukriteereitä. Työ jatkuu nyt laajemmalla kansallisella tasolla. Verkostolukiomme on osana Kasvun ja kulttuurin prosessia ottanut käyttöön CAF-laadunhallintamalliin perustuvan laadunarviointijärjestelmän, jota pilotoitiin tänä keväänä. Lukiokoulutuksen laatua on mitattu myös opiskelija- ja huoltajakyselyin. Kyselyissä olemme saaneet kiitosta korkeatasoisesta opetuksesta, monipuolisesta kurssitarjonnasta, turvallisuudesta, työilmapiiristä ja opiskelijasta välittämisestä.

Sastamalan verkostolukio sai Opetushallitukselta valtionavustusta lukiokoulutuksen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön sekä laite- ja tietoverkkohankintoihin. Virtaa verkostolukioon-hanke käynnistyi elokuussa 2011 ja se jatkuu Opetushallituksen ja kunnan rahoituksella vuoden 2012 loppuun saakka. Hankkeen avulla uudistetaan oppilaitoksen työtapoja ja aktivoidaan e-oppimateriaalien käyttöä osana luokkaopetusta ja oppimisprosessia. Hankkeen tavoitteena on opiskelijalähtöisen, joustavan ja laadukkaan lukio-opetuksen kehittäminen kannettavia tietokoneita hyödyntäen. Syksyllä 2012 lukiossa opintonsa aloittaville hankitaan kannettavat tietokoneet. Tvt:n opetuskäytön aktivoinnilla varaudutaan tvt:n käyttöön ylioppilastutkinnossa sekä edistetään opiskelijoiden jatko-opinto- ja työelämävalmiuksia tuomalla tutuksi verkkotyökaluja oppimisen tukena. Hankkeessa toteutetaan myös välttämätön lukioiden tietoliikenneyhteyksien ja langattoman verkon rakentaminen ja perusparantaminen. Tvt:tä ei voida enää lukiokoulutuksessa sivuuttaa sillä se on nykypäivän yleissivistystä ja osa kansalaistaitoja. Kuluneen lukuvuoden aikana opettajakuntamme on kouluttautunut aktiivisesti tvt:n opetuskäyttöön sekä käynyt hakemassa oppia benchmarking-vierailulla Turun lukiotoimeen.

Kuluvan vuoden aikana olemme pyrkineet aktivoimaan yhteyksiämme yrityselämään. Olemme solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Vammalan Seudun Osuuspankin, Suodenniemen säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin Vammalan konttorin kanssa. Yhteistyösopimuksen avulla paikalliset rahoituslaitokset sitoutuvat osaltaan tukemaan Sastamalan lukiokoulutuksen tieto- ja viestintätekniikan kehittämistyötä. Yhteistyön keskeisenä tavoitteena on myös opiskelijoiden talouselämätietämyksen lisääminen ja kiinnostuksen herättäminen talousasioihin niin yksilötasolla kuin laajemminkin. Sastamalan lukiot ja rahoituslaitokset sitoutuvat pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja sen syventämiseen mm. opintojen ohjauksen, taloustiedon, lakitiedon ja talousmatematiikan opetuksessa. Lisäksi olemme suunnittelutapaamisissa Sastamalan yrittäjäjärjestöjen kanssa päättäneet järjestää tulevana syksynä Nuoren polku työelämään-tapahtuman, jossa pohditaan yrityselämän odotuksia nuorten työelämävalmiuksien suhteen sekä visioidaan yhdessä tulevaisuuden lukiota.

Kuluneena lukuvuonna arkeamme ovat ilahduttaneet monet kulttuuritapahtumat. Marraskuussa saimme nauttia Merikanto-konsertista. Koulumme arvokas satavuotias flyygeli saatiin remontoitua ja vihittiin uudestaan käyttöön kannatusyhdistyksemme maaliskuussa järjestämässä Miina-Liisa Värelän konsertissa. Aiemmin tällä viikolla saimme puolestamme nauttia niin kehon kuin mielenkin virikkeistä onnistuneen hyvinvointi-aihekokonaisuuspäivän aikana. Kiitos onnistuneesta tapahtumasta aihekokonaisuustiimillemme!

Sastamalan lukioissa on monipuoliset mahdollisuudet kansainväliseen toimintaan. Kuluneena lukuvuonna kansainvälistä väriä koulutyöhömme toivat Erasmus-ohjelman belgialaisen kemian opettajan vierailu sekä vaihto-opiskelijamme Eugenia Razzetti Argentiinasta ja Julia Tapioca Brasiliasta. Yksi kouluvuotemme mieleenpainuvimmista hetkistä koettiin joulujuhlassamme, jossa kantaesityksensä sai ilmaisutaidon kurssin opiskelijoiden vaihto-opiskelijan vuodesta kertova Mutkia ja maksalaatikkoa –musikaali. EU-rahoitteinen työelämään ja lukion jälkeiseen tulevaisuuteen suuntaava Comenius-hankkeemme saatiin päätökseen tänä keväänä. Opiskelijaryhmät vierailivat Italiassa ja Saksassa. Tänä lukuvuonna toteutuivat lisäksi Sarkia-lukion vierailu Euroscola-tapahtumassa Strassbourgissa sekä Mouhijärven lukion yhteistyöprojekti Viron kanssa. Tulevana lukuvuonna toteutuu luonnontieteiden opintomatka Heidelbergiin. Kansainvälinen toiminta laajentaa koulutuksen eurooppalaista ulottuvuutta, kasvattaa meitä ymmärtämään toisiamme sekä innostaa lukiolaisia opiskelemaan vieraita kieliä.

Lukiokoulutuksen valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijakoa koskeva valtioneuvoston asetus sekä lukion opetussuunnitelman perusteet uudistetaan perusopetuksen tavoitteita ja tuntijakoa koskevan asetuksen uudistamisen jälkeen. Tavoitteena on, että lukion uusi tuntijako astuu voimaan 1.8.2016.

Ylioppilastutkinto on vuosikymmenien ajan toiminut lukion päättötutkintona. Lisäksi sitä on hyödynnetty valittaessa opiskelijoita lukion jälkeisiin opintoihin. Tutkinnon hyödyntäminen jatkossa entistä enemmän korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa edellyttää tutkinnolta lisää opiskelijoiden yleisen osaamisen ja heidän tiedon käsittelyvalmiuksiensa arviointia sekä koearvosanojen vertailukelpoisuutta. Ylioppilastutkintolautakunta on jo käynnistänyt valmistelutyön tavoitteen toteutumiseksi.

Sastamalassa on laadukas ja kustannustehokkaasti hoidettu lukiokoulutus. Viime syksynä jaoimme kuusi ylioppilastutkintotodistusta ja tänä keväänä meiltä valmistuu 87 valkolakkia, joista 13 on kirjoitti ylioppilaaksi ammatillisen tutkinnon pohjalta. Ylioppilastulokset niin Vammalan lukiossa kuin Sastamalan verkostolukiossakin ovat useiden vuosien ajan olleet yli maan keskitason. Meiltä myös sijoitutaan valtakunnallisen vertailun mukaan hyvin jatko-opintoihin ja opintojen keskeyttämisprosentti on vain noin viiden prosentin luokkaa. Opiskelijamme Santeri Maatsola menestyi hienosti kansallisissa biologian kilpailuissa. Hänet valittiin edustamaan Suomea kansainvälisiin biologian olympialaisiin kesällä Singaporessa. Abiturienttimme Jenny Lehtinen puolestaan sijoittui kymmenen parhaan joukkoon valtakunnallisessa Pikku-Finlandia-kilpailussa.

Tänään saamme juhlia teidän pian lakitettavien uusien ylioppilaiden kanssa yhden elämäntavoitteen toteutumista. Teidän vuosikertanne tulee jäämään minulle aivan erityisesti lämmöllä mieleen sillä aloititte koulutaipaleenne täällä Vammalan lukiossa uutena tulokkaana syksyllä 2009. Samaisena elokuun päivänä aloitin minäkin työni täällä rehtorina. Kiitos teille tästä yhteisestä taipaleesta, jonka olemme saaneet kulkea yhdessä. Olkoot tulevaisuuden tuulet myötäisiä matkallenne kohti uusia haasteita ja tavoitteita.
Suomi tarvitsee korkean tason ammatillista osaamista sekä huipputasoisia korkeakouluja ja yliopistoja. Perusta tällaiselle osaamiselle luodaan juuri lukiossa, joka takaa hyvät akateemiset valmiudet korkea-asteen opintoihin. Lukiokoulutus on maamme korkean osaamisen perusjalka ja yksi maamme kilpailukyvyn takaajista myös tulevaisuudessa. Voimme olla oikeutetusti ylpeitä Sastamalan laadukkaasta ja ajantasaisesta lukiokoulutuksesta. Lukiosta nuoremme saavat siivet ja juuret, jotka kantavat muutosten maailmassa.

Kukaan ei tee hyvää tulosta yksin vaan kaikkia meitä tarvitaan, jotta työyhteisö voi saavuttaa tavoitteensa. Lukiokoulutus on vuoden 2012 alusta toiminut osana Kasvun ja kulttuurin prosessia, jossa varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisotoimen, kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelujen sekä Sastamalan opiston toimijoiden kanssa luomme yhteistä säveltä elinikäiselle oppimiselle ja kuntalaisten hyvinvoinnille. Toimiminen saman hallinnon alla virtaviivaistaa toimintojamme ja entisestään parantaa palvelujamme.

Lämpimät kiitokset kuluneesta lukuvuodesta opiskelijoillemme, henkilöstöllemme, luottamushenkilöille ja kaikille yhteistyökumppaneillemme! Työpanoksenne koulutyömme onnistumiseksi on ollut korvaamaton. Erityiskiitos aktiiviselle oppilaskunnallemme tänä lukuvuonna järjestämistänne lukuisista mukavista ja antoisista tapahtumista!

Sastamalan tulevaisuus ja toivo on teissä aktiivisissa nuorissamme. Rentouttavaa ja voimaannuttavaa kesää kaikille!

Riemuylioppilaiden tervehdyksen esitti H.C. professori Juhani Piilonen

Uuden ylioppilaan puhe: Heini Laakso

Nuori ja kaunis (vuoden 2012 uudet ylioppilaat)

Kevään 2012 Vammalan lukion ylioppilaat

Kuvat: Lehtori Kasper Kouvo

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Huomenna juhlitaan uusia ylioppilaita

Jännitys tiivistyy ennen huomisia lakkiaisia. Vammalan lukiolla jaetaan 87 uutuuttaan hohtavaa valkolakkia. Mouhijärven lukiolla lakitettavia on 15 ja Äetsän Sarkia-lukiolla 9. Vammalan lukion lakkiaisjuhlaa 2.6.2012 voi myös seurata verkossa klo 9 alkaen osoitteessa: http://www.livestream.com/medianurkka
Onnea kaikille uusille valkolakeille!




torstai 31. toukokuuta 2012

Verkostolukiomme opettajakunta benchmarkkaamassa Turun lukiotointa

Sastamalan verkostolukion opettajakunta kävi 8.5. tvt-hankkeemme tiimoilta benchmarking-reissulla tutustumassa tvt:n opetuskäyttökokemuksiin Turun lukiotoimessa. Lämmin kiitos tulosaluejohtaja Esko Heikkoselle vierailumme mahdollisestamisesta ja mielenkiintoisesta ohjelmasta! Aloitimme päivän Turun TOP-keskuksella, jossa saimme kuulla Erja Vihervaaran ja Sami Peltosen alustukset etä- ja verkko-opetuksesta. Meille myös esiteltiin etäopetuksen koordinointihanketta sekä E-math-hanketta. Lisäksi Anne Lindholm kertoi meille tietotekniikan käytöstä kielten opetuksessa. Iltapäivästä siirryimme Normaalikouluun kuulemaan rehtori Marjut Kleemolan  ja norssin opettajakunnan kokemuksia kannettavien koneiden käytöstä lukio-opetuksessa. Turussa on tehty laadukasta kehittämistyötä. Tietoa työstetään ja jaetaan yhteisöllisesti. Itselleni jäivät erityisesti itämään ideat konferenssikokeesta ja kolleegavalmennuksen hyödyntämisestä. Meilläkin voisimme kokeilla oman osaamisen päivää veso-koulutuksen muodossa. Toimiva kokonaisuus tuntui myös olevan ajatus digituutoreista - opiskelijalle hyvitetään lukiokurssi toimimisesta vertaisohjaajana. Turussa on myös hanketoimintana kehitelty mainiot oppaat opiskelijan tukemiseen ja opiskelijahuoltoon.
Yksin tekemisen aika opetuksen suunnittelussa vaikuttaa onneksi olevan ohi ja meidän on opittava jakamisen kulttuuria. Erään esiintyjän diaesityksessä olikin koskettava otsikko: "Muutu tai muumioidu." Eläköön kokemusten vaihto ja benchmarkkaus!





Lukiolaiset tutustumassa asuntomessuihin

Vammalan lukion opokurssilaiset pääsivät tutustumaan jo hieman etukäteen Tampereen asuntomessuihin ja messujen järjestämiseen. Ryhmä opiskelijoitamme vieraili messualueella 15.5. opinto-ohjaajamme Eija Kosken järjestämällä retkellä. Retkipäivästä ja sen tunnelmakuvista tarkemmin Alueviestin sivuilla osoitteessa: http://vammalanlukio.palvelut.alueviesti.fi/2012/05/16/vammalan-lukiolaisia-tutustumassa-ennakkoon-tampereen-asuntomessuihin/

Hyvinvointia ja tiedon jyviä

Sastamalan verkostolukiossa vietettiin tänään 31.5. aihekokonaisuuspäivää teemalla hyvinvointi, kun kolmen lukiomme väki kokoontui Vammalan lukiolle. Päivän aikana työpajoissa oli mahdollista kokeilla geokätkentää, joogaa, zumbaa, potkunyrkkeilyä ja voimatankotreeniä. Tarjolla oli myös melontaa ja kalastusrasti. Joku kuului saaneen kalastusrastilla taimenenkin. Lisäksi eräässä työpajassa poliisin edustaja kertoi vaaratilannekäyttäytymisestä. Paikallisen runoilijan Kaarlo Sarkian 110-v juhlavuoden kunniaksi Sastamalan Opiston suunnitteluopettaja Kaarina Karjula kertoi meille tarinoin ja runonsäkein Sarkian elämästä ja tuotannosta. Puolilta päivin kokoonnuimme kasvatusjohtajamme Pekka Kareksen johdolla koulun pihamaalle istuttamaan pari omppupuuta. Toivottavasti nämä tiedon puut kantavat tulevina vuosina hyvän ja runsaan sadon. Päivä tarjosi elämyksiä ja virikkeitä niin sielulle kuin kehollekin. Kiitos päivän suunnittelusta vastanneelle aihekokonaisuustiimille ja kaikille mukanaolleille!
Lisää infoa ja kuvia mukavasta päivästämme Alueviestin sivuilla osoitteessa: http://vammalanlukio.palvelut.alueviesti.fi/2012/05/31/sastamalan-verkostolukio-zumbasigeokatkeili-nyrkkeilivoimaili-kalasti-meloi-pulahti-joogasi-rentoutui-ja-kuunteli/





(Kuvat lehtori Teresa Galenius)

torstai 3. toukokuuta 2012

Lukiomme opiskelija biologian olympialaisiin Singaporeen

Vammalan lukion opiskelija Santeri Maatsola on valittu edustamaan Suomea biologian olympialaisissa, jotka pidetään heinäkuussa Singaporessa. Onnittelut Santerille ja lukiomme laadukkaalle opetukselle! Muut Suomen joukkueen edustajat tulevat seuraavista lukioista: Mäkelänrinteen lukio (Helsinki), Oulun lyseon lukio ja Lahden yhteiskoulun lukio. Tyrvään Sanomat uutisoi asiasta seuraavasti: ARTIKKELI

http://www.ibo2012.org/

Abiturienttimme ja lajilinjan valmentajamme voittivat SM-kultaa

Abiturienttimme Elviss Krastins ja lentopallolinjamme valmentaja Toni Vahela toivat VaLePan voittoisan joukkueen kanssa lentopallon SM-kultaa Sastamalaan. Lämpimät onnittelut koko koulumme väen puolesta! Kultamitali on myös tunnustus ahkerasta ja tavoitteellisesta junioritoiminnasta, toimivasta verkostoyhteistyöstä ja mittavasta määrästä talkootyötä.

Lukiomme lentopallolinjalla on tällä hetkellä 23 opiskelijaa. Tarjoamme innokkaille ja salibandyssa tai lentopallossa eteenpäin pyrkiville sekä tavoitteellisesta harjoittelusta kiinnostuneille lajivalmennuskursseja. Samalla tarjoamme mahdollisuuden opiskella ja pelata täysipainoisesti. Salibandy- ja lentopallokursseja on valittavana 10, jotka opiskelija voi laskea osaksi opintojaan. Tarjoamme yksilöllistä valmennusta, jossa voidaan paneutua henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittämiseen sekä lajitaidoissa että fyysisessä harjoittelussa.

Harjoittelua ohjaa yksilöllinen ohjelma, joka laaditaan yhdessä seuravalmentajan ja pelaajan kanssa. Harjoitukset täydentävät seuraharjoittelua ja antavat mahdollisuuksia kehittää niitä ominaisuuksia, joihin seuraharjoituksissa ei ole aikaa tai mahdollisuuksia keskittyä. Vammalan lukion salibandy- ja lentopallolinjalla ei ole omajoukkuetta, vaan pelaajat edustavat omaa seuraansa ja saavat opintojensa ohella mahdollisuuden harjoitella päiväsaikaan yksilöllisesti linjan valmentajan johdolla. VaLePa on tärkeä lajilinjojemme yhteistyökumppani.

Katso video kultajuhlista Tyrvään Sanomien kotisivuilta: KULTAJUHLAT



torstai 26. huhtikuuta 2012

Menestystä valtakunnallisessa Pikku-Finlandia-kilpailussa

Vammalan lukion abiturientti Jenny Lehtinen menestyi mainiosti valtakunnallisessa Pikku-Finlandia-kilpailussa. Jenny pääsi finaaliin ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon esseellään Moraali - tarina hänestä, joka jäi paikoilleen Albert Camus'n Rutto-romaanista.


Pikku-Finlandia-kirjoituskilpailun järjestävät vuosittain Suomen Kirjasäätiön tuella Äidinkielen opettajain liitto ja Svenska modersmållärarföreningen i Finland. Kilpailu on tarkoitettu abiturienteille ja muiden keskiasteen oppilaitosten päättöluokkien oppilaille. Kilpailuun lähetetään kirjallisuusesseitä, jotka käsittelevät joko suomalaista tai maailmankirjallisuutta. Onnea Jenny sekä tasokas äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksemme!

torstai 5. huhtikuuta 2012

Virtuaaliopetus ei tunne rajoja

Lukiomme opiskelija Rosemarie Lee osallistui tänään filosofian oppitunnille Etelä-Koreasta käsin. Rosemarie seurasi oppituntia ISOverstaan kehittämän virtuaaliopetustilan kautta. Ääni ja kuva kulkivat opettaja Kasper Kouvon mukaan juohevasti ja luokkakavereiden oli mukava tavata toverinsa melkein kuin "livenä". Virtuaaliopetus ei tosiaan tunne valtakunnan rajoja! Onnistunut kokeilu kannustaa eteenpäin virtuaaliopetuksen saralla.


Leikitellen pääsiäiseen Vammalan lukiolla

Vammalan lukiolla vietettiin tänään perinteistä munapäivää. Ohjelmassa oli leikkimielisiä kilpailuja - munaviesti, munanryöstö ja pääsiäisvisa. Mämmiäkin syötiin kilpaa ja lopuksi alkoi raivoisa munajahti, jossa koulun väki sai etsiä ympäri koulua piilotettuja suklaaherkkuja. Kiitos oppilaskunnallemme kivasta pääsiäistuokiosta!




(Kuvat: Lehtori Kasper Kouvo)

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Laulun hurmaa Vammalan lukiolla 25.3.

Kuva: Lehtori Teresa Galenius
Vammalan lukiolla juhlittiin eilen yli satavuotiaan flyygelimme kunnostustyön valmistumista ihanan keväisissä tunnelmissa. Saimme esiintyjävieraaksemme sopraano Miina-Liisa Värelän, joka palasi nyt kotilukioonsa konsertoimaan. Sopraano Värelä on jo useasti palkittu. Hän voitti arvostetun Timo Mustakallio -laulukilpailun heinäkuussa 2011. Tänä kesänä Miina-Liisa Värelää kuullaan myös Savonlinnan oopperajuhlilla.

Värelää säesti  musiikin lehtorimme Elisabet Rantanen. Sopraano ja pianisti Elisabet Rantanen  johti mm. Vammalan Kamarikuoroa 15 vuotta ansiokkaasti ja tunteella.

Juhlamme kolmas päätähti, Steinway-flyygelimme, on saatu yhteiskoululle lahjoituksena Tyrvään konserttikannatusyhdistykseltä. 1920-luvulla koulurakennuksen tulipalosta saatiin pelastettua vain jonkin verran arkistoa ja juhlasalista tämä flyygeli. Se on palvellut lukuisissa konserteissa ja koulun juhlissa jo yli vuosisadan ajan. 2000-luvulla koneisto alkoi olla jo niin huonossa kunnossa, etteivät kaikki vasarat ja kielet toimineet kunnolla. Viime vuonna lopulta kertyi säästöön sen verran, että arvosoitin saatiin kunnostettua. Koko koneisto vaihdettiin eli soitin on nyt sisäpuolelta aivan uusi, mutta ulkokuori on arvokkaasti ikääntynyt. Flyygelin kunnostustyöstä vastasi Matti Kyllönen & Pianonikkarit Järvenpäässä.

Värelä ja Rantanen tarjoilivat meille keväisen annoksen liedin ja operettimaailman helmiä. Tutut sävelet valloittivat yli satapäisen kuulijakunnan sydämet. Olipa mahtava keväinen iltapäivä! Onnistuneesta konsertista kuuluu suurkiitos myös ahkeralle kannatusyhdistyksemme talkooväelle ja tilaisuuttamme sponsoroineille yrityksille!

Tyrvään Sanomat uutisoi konsertista tänään verkkosivuillaan: http://www.tyrvaansanomat.fi/Uutiset/1194730048697/artikkeli/varela+lauloi+kevaalle+varit.html




torstai 15. maaliskuuta 2012

Taistelu Näsilinnasta 1918 - verkostolukion ennakkonäytös

Saimme tänään kokea verkostolukiomme opiskelijajoukon kanssa koskettavan elokuvaelämyksen - Claes Olssonin ohjaaman TAISTELU NÄSILINNASTA 1918 – elokuvan ennakkonäytöskiertueella Sastamalassa. Ennakkonäytöskiertueen järjestävät yhdessä Pirkanmaan taidetoimikunta, Pirkanmaan elokuvakeskus, FS-Filmi Oy, Kinoproduction Oy, Kinoset Oy, TMB Cinema Oy, Akaan kaupunki, Sastamalan kaupunki. Ikaalisten kaupunki ja Tampereen kaupunki. Elokuva kertoo Suomen sisällissodan ratkaisun hetkistä Melinin komppanian miesten silmin. TAISTELU NÄSILINNASTA 1918 on autenttinen kuvaus Suomen sisällissodan ratkaisun hetkistä ja se perustuu tositapahtumiin ja todellisiin historiallisiin henkilöihin.
Yliluutnantti Melinin (Nicke Lignell) valkoinen komppania valmistautuu yöllä hyökkäykseen punaisen Tampereen laitamilla huhtikuun 3. päivänä. Komppanian tehtävänä on tunkeutua kaupunkiin ja valloittaa Näsilinna-palatsi, joka on punaisten hallussa. Vaasassa vain viikon pituisen taistelukoulutuksen saaneet komppanian jäsenet ovat nuoria alle 20-vuotiaita pohjanmaalaisten maanviljelijäperheiden poikia. Vaikka miehet eivät sitä vielä tiedä, tulee Näsilinnan valtaamisesta Suomen sisällissodan ratkaiseva taistelu.
Lämmin kiitos Sastamalan kaupungin kulttuuripalveluille ja kulttuurijohtaja Arja Valtoselle, jotka mahdollistivat elokuvaelämyksemme!

Katso Ylen raportti ennakkonäytöksestämme osoitteesta: http://areena.yle.fi/video/1331825976575




torstai 8. maaliskuuta 2012

Verkostolukion laatutyö alkaa

Sastamalan kasvu- ja kulttuuriprosessimme on valinnut laatutyön yhdeksi vuoden 2012 painopistealueistaan. Laadun arviointityössä käytämme julkisille organisaatioille tarkoitettua CAF-työkalua. Kasvatusjohtaja Pekka Kares perehdytti henkilöstömme CAF-malliin ja laatutyöhön verkostolukion yhteisessä opettajainkokouksessa 6.3.2012. Kuluvan kevään aikana toteutamme arviointikyselyn koko lukiotoimen henkilöstölle. CAF:n mukaisesti henkilöstö arvioi lukiokoulutuksemme johtamista, henkilöstöä, strategiaa ja toiminnan suunnittelua, kumppanuuksia ja resursseja sekä prosesseja. Toisena arviointialueena ovat toiminnan tulokset, joita arvioidaan henkilöstötulosten, asiakas- ja kansalaistulosten, yhteiskunnallisten tulosten ja keskeisten suorituskykytulosten näkökulmista. Huhtikuussa järjestämme sisäisen auditointipäivän, jossa käymme läpi kyselyn tulokset ja nostamme sen pohjalta kehittämiskohteet lukuvuodelle 2012-2013. Varsinaisen laatukäsikirjan laatiminen aloitetaan myös kuluvana keväänä. Tavoitteenamme on, että laatukäsikirjamme valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä.

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Ysiluokkalaiset tutustumassa lukioon 22.2.

Tänään Vammalan lukio täyttyi lukioon tutustumaan tulleista ysiluokkalaisista. Tulevat lukion ekaluokkalaiset saivat opastusta kurssivalintojen ja opintosuunnitelman laatimiseen. Ysit myös kiersivät tutustumassa oppitunneilla ja saivat siten hieman tuntumaa lukion työtapoihin. Tutor-opiskelijamme avustivat kurssivalinnoissa ja heiltä sai käytännön vinkkejä lukio-opintojen sujumiseen. Tutorit olivat myös valmistaneet omaa ohjelmaa päivän piristykseksi. Kiitos kaikille opettajille ja opiskelijoillemme työpanoksestanne - teidän avullanne päivästä tuli vallan onnistunut!
Sastamalan lukiot tarjoavat tutkitusti erinomaisen ja suoran väylän jatko-opintoihin. Tilastojen mukaan opiskelijoidemme menestys ylioppilaskirjoituksissa on maan keskitasoa parempaa ja meiltä sijoitutaan myös hyvin jatko-opintoihin. Tervetuloa opiskelemaan laadukkaissa Sastamalan lukioissa!


                                                     Kuvat: lehtori Teresa Galenius

perjantai 17. helmikuuta 2012

Vanhat tanssin pyörteissä

Eilisten penkkareiden jälkeen valta on vaihtunut Vammalan lukiossa. Vanhat juhlivat koulun vanhimmuutta perinteisten salonkitanssien esityksellä. Me koulun väki saimme nauttia esityksestä tänään iltapäivällä ja illalla on vuorossa yleisöesitys klo 18 Sylväällä. Pukuloisto oli sykähdyttävää katsottavaa - neidot olivat kauniita ja herrat komeita. Hieno päätös tälle lukioiden juhlahumuviikolle.







torstai 16. helmikuuta 2012

Penkkarihumua Vammalan lukiolla

Tänään penkkarihumua Vammalan lukiolla teemalla sirkus. Abit olivat tänäkin vuonna nähneet paljon vaivaa ja koristelleet koulumme käytävätilat aitoon sirkustunnelmaan. Luokissa abeilla oli tehtäviä ja kilpailuja suoritettavaksi niin opettajille kuin nuoremmille ikätovereilleenkin. Tänä vuonna uutena tehtävänä oli powerpoint-karaoke, jossa opettajien tehtävänä oli "sokkona" pitää esitys abien valmistaman kuvashown pohjalta. Abigaalassa ryhmänohjaajat joutuivat vielä tulikokeeseen suorittaessaan improvisaatiotehtäviä.
Ja abivideolle oli jälleen poimittu mainiot otokset opettajakuntamme edustajista. Kerrassaan loistavaa ja luovaa näyttelijäntyötä! Kiitos mieleenpainuvista penkkareista! Jäämme teitä ja iloista olemustanne kaipaamaan!












perjantai 3. helmikuuta 2012

Avoin ilta ysien vanhemmille

Vammalan lukiolla järjestettiin torstaina 2.2. avoin ilta lukioon aikoville ysiluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Illan aikana esiteltiin lukion monipuolista toimintaa, ammattilukiovaihtoehtoa ja kerrottiin lukiosta suorimpana väylänä yliopistoon ja ammattikorkeakouluihin. Yli satavuotias perinteikäs lukiomme on akateemisesti ansioitunut - ylioppilastutkintotuloksemme ovat useana vuonna olleet maan keskitasoa paremmat.

Opiskelijakuntamme edustajat esittelivät kuvashown avulla tapahtumia lukuvuoden varrelta. Opintomatkat kotimaahan ja ulkomaille, erilaiset teemapäivät, tapahtumat sekä vanhojen päivät ja penkkarit elävöittävät meidän lukion väen arkea. Lukio on siis todella muutakin kuin lukemista. Sastamalan lukioissa on lukuaineiden lisäksi tarjolla mittava valikoima kansainvälisyyskursseja, taito- ja taideaineita sekä elämyksellisiä kursseja kuten ilmaisutaito ja metsävaellus.

Opettajakunta oli järjestänyt oppiainekohtaiset messuosastot, joissa sai kysellä lisätietoa kunkin oppiaineen opiskelusta ja oppimateriaaleista. Osastoilla kierreltiinkin vilkkaasti saamassa opastusta kurssivalintoihin. Lämmin kiitos kaikille onnistuneeseen iltaan osallistuneille!







                                                     (Kuvat lehtori Teresa Galenius)