Koulutukseen pääsyn edellytyksenä on, että perusopetuksen jälkeistä koulutusta on tarjolla riittävästi. Viime vuosina ovat lukioissa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelevien määrät alkaneet laskea. Tämä tulee väistämättä näkymään lukioiden ja ammatillista koulutusta antavien opetuspisteiden vähentymisenä. Lukioverkkoa tullaan kehittämissuunnitelman mukaan tarkastelemaan alueellisen saavutettavuuden ja lukioiden välimatkojen näkökulmasta. Sastamalan kuten lukuisten muidenkin kuntien kannalta on ratkaisevaa, miten pienten lukioiden valtionosuusrahoitus tullaan jatkossa valtion taholta ohjaamaan. Koulutuksen alueellisen saavutettavuuden ja laadun turvaamiseksi on joka tapauksessa tarpeen lisätä opiskelijoiden mahdollisuuksia hyödyntää eri oppilaitosten opetustarjontaa. Vaaditaan verkostoitumista. Sastamalan lukiokoulutus on vastannut haasteeseen ja verkottunut niin paikallisella, alueellisella kuin kansallisellakin tasolla opetustarjonnan kattavuuden ja resurssien optimoinnin turvaamiseksi.
Kuluneena lukuvuonna verkostolukion samanaikais- ja verkkokurssitarjonnassa on ollut 25 kolmen lukion yhteistyönä toteutettua kurssia. Lisäksi opiskelijat ovat voineet täydentää kurssivalintojaan ISOverstaan ja PAOK:n tarjoamilla verkkokursseilla. Tulevana lukuvuonna on tarkoitus laajentaa verkkokurssitarjontaa perustamalla yhteisiä alueellisia verkkokursseja Huittisten Lauttakylän ja Punkalaitumen lukion kanssa. Näin voimme monipuolistaa kurssitarjotintamme ja tarjota opiskelijoillemme lukion oppimäärää kertaavia abikursseja kaikissa reaaliaineissa.
Hallitusohjelmakaudella on tarkoituksena käynnistää toisen asteen koulutuksen palvelukyvyn ja yhteistyön vahvistamisen toimenpideohjelma. Hallitusohjelmassa on yksiselitteisesti linjattu, että ylioppilastutkintoa ja lukiokoulutusta sekä ammatillisia tutkintoja kehitetään erillisinä tutkintoina. Kansallisen tavoitteen mukaan noin puolet peruskoulun päättävistä jatkaa lukiossa ja puolet ammatillisessa koulutuksessa. Sastamalassa yhteistyöllä lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen välillä on pitkät perinteet 90-luvulta lähtien. Vuosittain yhdistelmäopintoja suorittaa noin 30-40 opiskelijaa. Lukio-opintojen suorittaminen ammatillisen tutkinnon ohessa on vaativaa mutta mainioin tuloksin kokelaat ovat urakastaan selvinneet. Kuluvan vuoden yhteishaussa halusimme ohjata opiskelijoita entistä tavoitteellisempaan suuntaan, kun ammattilukion keskiarvorajaksi määriteltiin 7,2. Kuluneen lukuvuoden aikana myös lukiolaisemme ovat suorittaneet aiempia vuosia enemmän ammatillisia kursseja. Parisenkymmentä lukiolaista suoritti kuluneena lukuvuonna Sasky:n tarjoaman hygieniapassikurssin.
Lukiokoulutuksen rahoitusperusteet tullaan uudistamaan siten, että se turvaa ikäluokkien pienentyessä lukiokoulutuksen laadun ja alueellisen saavutettavuuden myös etäopetusta hyödyntäen. Rahoitusperusteisiin sisällytetään tuloksellisuusrahoitusosuus, joka palkitsee koulutuksen laadusta ja laadun parantamisesta, esimerkiksi yksilön oppimistulosten paranemisesta ja vähäisistä keskeyttämisistä. Lisäksi lukiokoulutukseen kehitetään tuloksellisuusrahoitusta tukevat ja kattavat laatukriteerit. Sastamalan lukiokoulutus on ollut aktiivisesti mukana kansallisen laatutyön kehittämisessä. Olemme osallistuneet Kuntaliiton laadunhallintapilottiin, jossa lukiokoulutukselle kehiteltiin laatukriteereitä. Työ jatkuu nyt laajemmalla kansallisella tasolla. Verkostolukiomme on osana Kasvun ja kulttuurin prosessia ottanut käyttöön CAF-laadunhallintamalliin perustuvan laadunarviointijärjestelmän, jota pilotoitiin tänä keväänä. Lukiokoulutuksen laatua on mitattu myös opiskelija- ja huoltajakyselyin. Kyselyissä olemme saaneet kiitosta korkeatasoisesta opetuksesta, monipuolisesta kurssitarjonnasta, turvallisuudesta, työilmapiiristä ja opiskelijasta välittämisestä.
Sastamalan verkostolukio sai Opetushallitukselta valtionavustusta lukiokoulutuksen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön sekä laite- ja tietoverkkohankintoihin. Virtaa verkostolukioon-hanke käynnistyi elokuussa 2011 ja se jatkuu Opetushallituksen ja kunnan rahoituksella vuoden 2012 loppuun saakka. Hankkeen avulla uudistetaan oppilaitoksen työtapoja ja aktivoidaan e-oppimateriaalien käyttöä osana luokkaopetusta ja oppimisprosessia. Hankkeen tavoitteena on opiskelijalähtöisen, joustavan ja laadukkaan lukio-opetuksen kehittäminen kannettavia tietokoneita hyödyntäen. Syksyllä 2012 lukiossa opintonsa aloittaville hankitaan kannettavat tietokoneet. Tvt:n opetuskäytön aktivoinnilla varaudutaan tvt:n käyttöön ylioppilastutkinnossa sekä edistetään opiskelijoiden jatko-opinto- ja työelämävalmiuksia tuomalla tutuksi verkkotyökaluja oppimisen tukena. Hankkeessa toteutetaan myös välttämätön lukioiden tietoliikenneyhteyksien ja langattoman verkon rakentaminen ja perusparantaminen. Tvt:tä ei voida enää lukiokoulutuksessa sivuuttaa sillä se on nykypäivän yleissivistystä ja osa kansalaistaitoja. Kuluneen lukuvuoden aikana opettajakuntamme on kouluttautunut aktiivisesti tvt:n opetuskäyttöön sekä käynyt hakemassa oppia benchmarking-vierailulla Turun lukiotoimeen.
Kuluvan vuoden aikana olemme pyrkineet aktivoimaan yhteyksiämme yrityselämään. Olemme solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Vammalan Seudun Osuuspankin, Suodenniemen säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin Vammalan konttorin kanssa. Yhteistyösopimuksen avulla paikalliset rahoituslaitokset sitoutuvat osaltaan tukemaan Sastamalan lukiokoulutuksen tieto- ja viestintätekniikan kehittämistyötä. Yhteistyön keskeisenä tavoitteena on myös opiskelijoiden talouselämätietämyksen lisääminen ja kiinnostuksen herättäminen talousasioihin niin yksilötasolla kuin laajemminkin. Sastamalan lukiot ja rahoituslaitokset sitoutuvat pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja sen syventämiseen mm. opintojen ohjauksen, taloustiedon, lakitiedon ja talousmatematiikan opetuksessa. Lisäksi olemme suunnittelutapaamisissa Sastamalan yrittäjäjärjestöjen kanssa päättäneet järjestää tulevana syksynä Nuoren polku työelämään-tapahtuman, jossa pohditaan yrityselämän odotuksia nuorten työelämävalmiuksien suhteen sekä visioidaan yhdessä tulevaisuuden lukiota.
Kuluneena lukuvuonna arkeamme ovat ilahduttaneet monet kulttuuritapahtumat. Marraskuussa saimme nauttia Merikanto-konsertista. Koulumme arvokas satavuotias flyygeli saatiin remontoitua ja vihittiin uudestaan käyttöön kannatusyhdistyksemme maaliskuussa järjestämässä Miina-Liisa Värelän konsertissa. Aiemmin tällä viikolla saimme puolestamme nauttia niin kehon kuin mielenkin virikkeistä onnistuneen hyvinvointi-aihekokonaisuuspäivän aikana. Kiitos onnistuneesta tapahtumasta aihekokonaisuustiimillemme!
Sastamalan lukioissa on monipuoliset mahdollisuudet kansainväliseen toimintaan. Kuluneena lukuvuonna kansainvälistä väriä koulutyöhömme toivat Erasmus-ohjelman belgialaisen kemian opettajan vierailu sekä vaihto-opiskelijamme Eugenia Razzetti Argentiinasta ja Julia Tapioca Brasiliasta. Yksi kouluvuotemme mieleenpainuvimmista hetkistä koettiin joulujuhlassamme, jossa kantaesityksensä sai ilmaisutaidon kurssin opiskelijoiden vaihto-opiskelijan vuodesta kertova Mutkia ja maksalaatikkoa –musikaali. EU-rahoitteinen työelämään ja lukion jälkeiseen tulevaisuuteen suuntaava Comenius-hankkeemme saatiin päätökseen tänä keväänä. Opiskelijaryhmät vierailivat Italiassa ja Saksassa. Tänä lukuvuonna toteutuivat lisäksi Sarkia-lukion vierailu Euroscola-tapahtumassa Strassbourgissa sekä Mouhijärven lukion yhteistyöprojekti Viron kanssa. Tulevana lukuvuonna toteutuu luonnontieteiden opintomatka Heidelbergiin. Kansainvälinen toiminta laajentaa koulutuksen eurooppalaista ulottuvuutta, kasvattaa meitä ymmärtämään toisiamme sekä innostaa lukiolaisia opiskelemaan vieraita kieliä.
Lukiokoulutuksen valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijakoa koskeva valtioneuvoston asetus sekä lukion opetussuunnitelman perusteet uudistetaan perusopetuksen tavoitteita ja tuntijakoa koskevan asetuksen uudistamisen jälkeen. Tavoitteena on, että lukion uusi tuntijako astuu voimaan 1.8.2016.
Ylioppilastutkinto on vuosikymmenien ajan toiminut lukion päättötutkintona. Lisäksi sitä on hyödynnetty valittaessa opiskelijoita lukion jälkeisiin opintoihin. Tutkinnon hyödyntäminen jatkossa entistä enemmän korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa edellyttää tutkinnolta lisää opiskelijoiden yleisen osaamisen ja heidän tiedon käsittelyvalmiuksiensa arviointia sekä koearvosanojen vertailukelpoisuutta. Ylioppilastutkintolautakunta on jo käynnistänyt valmistelutyön tavoitteen toteutumiseksi.
Sastamalassa on laadukas ja kustannustehokkaasti hoidettu lukiokoulutus. Viime syksynä jaoimme kuusi ylioppilastutkintotodistusta ja tänä keväänä meiltä valmistuu 87 valkolakkia, joista 13 on kirjoitti ylioppilaaksi ammatillisen tutkinnon pohjalta. Ylioppilastulokset niin Vammalan lukiossa kuin Sastamalan verkostolukiossakin ovat useiden vuosien ajan olleet yli maan keskitason. Meiltä myös sijoitutaan valtakunnallisen vertailun mukaan hyvin jatko-opintoihin ja opintojen keskeyttämisprosentti on vain noin viiden prosentin luokkaa. Opiskelijamme Santeri Maatsola menestyi hienosti kansallisissa biologian kilpailuissa. Hänet valittiin edustamaan Suomea kansainvälisiin biologian olympialaisiin kesällä Singaporessa. Abiturienttimme Jenny Lehtinen puolestaan sijoittui kymmenen parhaan joukkoon valtakunnallisessa Pikku-Finlandia-kilpailussa.
Tänään saamme juhlia teidän pian lakitettavien uusien ylioppilaiden kanssa yhden elämäntavoitteen toteutumista. Teidän vuosikertanne tulee jäämään minulle aivan erityisesti lämmöllä mieleen sillä aloititte koulutaipaleenne täällä Vammalan lukiossa uutena tulokkaana syksyllä 2009. Samaisena elokuun päivänä aloitin minäkin työni täällä rehtorina. Kiitos teille tästä yhteisestä taipaleesta, jonka olemme saaneet kulkea yhdessä. Olkoot tulevaisuuden tuulet myötäisiä matkallenne kohti uusia haasteita ja tavoitteita.
Suomi tarvitsee korkean tason ammatillista osaamista sekä huipputasoisia korkeakouluja ja yliopistoja. Perusta tällaiselle osaamiselle luodaan juuri lukiossa, joka takaa hyvät akateemiset valmiudet korkea-asteen opintoihin. Lukiokoulutus on maamme korkean osaamisen perusjalka ja yksi maamme kilpailukyvyn takaajista myös tulevaisuudessa. Voimme olla oikeutetusti ylpeitä Sastamalan laadukkaasta ja ajantasaisesta lukiokoulutuksesta. Lukiosta nuoremme saavat siivet ja juuret, jotka kantavat muutosten maailmassa.
Kukaan ei tee hyvää tulosta yksin vaan kaikkia meitä tarvitaan, jotta työyhteisö voi saavuttaa tavoitteensa. Lukiokoulutus on vuoden 2012 alusta toiminut osana Kasvun ja kulttuurin prosessia, jossa varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisotoimen, kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelujen sekä Sastamalan opiston toimijoiden kanssa luomme yhteistä säveltä elinikäiselle oppimiselle ja kuntalaisten hyvinvoinnille. Toimiminen saman hallinnon alla virtaviivaistaa toimintojamme ja entisestään parantaa palvelujamme.
Lämpimät kiitokset kuluneesta lukuvuodesta opiskelijoillemme, henkilöstöllemme, luottamushenkilöille ja kaikille yhteistyökumppaneillemme! Työpanoksenne koulutyömme onnistumiseksi on ollut korvaamaton. Erityiskiitos aktiiviselle oppilaskunnallemme tänä lukuvuonna järjestämistänne lukuisista mukavista ja antoisista tapahtumista!
Sastamalan tulevaisuus ja toivo on teissä aktiivisissa nuorissamme. Rentouttavaa ja voimaannuttavaa kesää kaikille!
Riemuylioppilaiden tervehdyksen esitti H.C. professori Juhani Piilonen |
Uuden ylioppilaan puhe: Heini Laakso |
Nuori ja kaunis (vuoden 2012 uudet ylioppilaat) |
Kevään 2012 Vammalan lukion ylioppilaat |
Kuvat: Lehtori Kasper Kouvo