tiistai 4. tammikuuta 2011

Lukiolaiskyselyn tulokset selkeästi positiivisemmat

Sastamalan kaupungissa on tehty periaatepäätös päätös laadun arviointijärjestelmän luomisesta. Sastamalan kasvatusprosessin laatutyön tavoitteena on luoda kunnan vahvistaman vision ja strategian tueksi toimiva arviointijärjestelmä. Toimivan laadunhallintamallin rakentaminen edellyttää erityisesti henkilöstön sitoutumista laatutyöhön. Tämä onnistuu vain siten, että laatutyöstä saatava hyöty on kaikilla toimijoilla havaittavissa arkityössä. Kun tässä onnistutaan, on koko organisaation jatkuvalle kehittämiselle luotu vahva pohja.
Sastamalan kaupungin kasvatusprosessi oli mukana Kuntaliiton laadunhallintahankkeessa, jonka loppuraportti lähti lausuntokierrokselle joulukuussa 2010. Hankkeen aikana Kuntaliitto toteutti verkkokyselyt perusopetuksessa huoltajille ja lukiossa opiskelijoille.
Perusopetuksessa kysymyksiin vastasi 299 ihmistä, joka on noin 13 % koko oppilasmäärästä. Lukion kyselyyn vastasi 107 opiskelijaa eli noin 25 % opiskelijoista. Vastausprosentit ovat liian alhaisia, jotta voitaisiin tehdä tarkkoja päätelmiä kyselyistä. Vertailtavuus muihin kyselyn tehneisiin kuntiin sitä vastoin on kattava.

Lukiolaiskyselyn vastaukset ovat vertailukuntiin verrattuna selvästi positiivisemmat.
Sastamalassa opiskelijoiden mielestä on osaava ja yksilöt huomioon ottava henkilökunta. Toisaalta taas Sastamalassa opiskelijat kokevat, että heidän vaikuttamismahdollisuutensa koulua koskeviin asioihin ovat heikommat kuin muissa vertailukunnissa.
Kurssitarjonnan, mahdollisuuden itsenäiseen – ja verkko-opiskeluun opiskelijat Sastamalassa kokevat huomattavasti paremmaksi kuin vertailukunnissa.

Sastamalassa koetaan lukion tarjoavan selvästi paremmat mahdollisuudet kansainvälisyyteen, vastaajista 90,6 % on samaa tai lähes samaa mieltä kysymykseen ”lukioni tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisyyteen”. Vastaava luku vertailu kunnissa on 69,3 %. Sastamalan lukio-opiskelijat kokevat lukionsa muita useammin hyväksi tieksi tuleviin jatko-opintoihin.
Kuten perusopetuksessakin, niin lukio-opiskelijatkaan eivät ole tyytyväisiä kouluruokaan.

Verkostolukiossa itsearviointi on vakiintunut käytäntö. Toteutamme verkkomuotoisen koulukyselyn opiskelijoille edellisen vuoden tapaan tammikuussa 2011. Kuluvan lukuvuoden aikana laaditaan myös kysely opiskelijoiden huoltajille, jotta voidaan kartoittaa tarkemmin heidän näkemyksiään lukioiden toiminnasta. Saatu palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme entistäkin joustavammaksi ja opiskelijalähtöisemmäksi.

Uusi vuosi ja uudet haasteet

Hyvää alkanutta vuotta 2011! Haluan kiittää henkilöstöämme, opiskelijoitamme ja kaikkia yhteistyökumppaneitamme antoisasta vuodesta 2010. On ollut ilo tehdä töitä kanssanne!

Verkostolukion vuosi 2010 sujui mallikkaasti. Huhtikuussa 2010 valmistunut Sastamalan lukiokoulutuksen strategia antaa suuntaviivat kehittämistyölle.
Lukiokoulutus hoidettiin Sastamalassa kustannustehokkaasti. Valtionosuus kattoi maan keskiarvon mukaisesti 95% käyttökuluista. Määrärahat on Sastamalassa suunnattu selkeästi ydintehtävään eli opetukseen. Lukioverkko on pidetty entisellään taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Ainoastaan aikuislukiotoiminnan iltaopetus keskitettiin elokuun 2010 alusta Äetsän Sarkia-lukioon. Huhtikuussa 2010 valmistunut lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitys tukee tehtyä ratkaisua.
Vuonna 2010 Sastamalan verkostolukiosta valmistui 130 uutta ylioppilasta. Sastamalan lukioissa on perinteisesti menestytty erinomaisesti yo-tutkinnossa. Näin myös vuonna 2010, jolloin yo-tutkintotulokset olivat jälleen yli valtakunnallisen keskitason. Tästä kiitos niin tavoitteellisille opiskelijoillemme kuin ammattitaitoisille opettajillemmekin!
Suurimmat haasteet kuluvana lukuvuonna meillä on ollut samanaikaisopetuksen järjestämisessä. Sastamalan koulukyydit ja kouluruokailu kolmessa lukiossa tekevät yhteisten oppituntien alkamisajankohtien löytämisestä haasteellista. Onnistuimme kuitenkin neuvottelemaan yhteiset alkamisajankohdat aamu- ja iltapäivän oppitunneille. Tietoliikenneyhteydet ovat myös ajoittain takkuilleet. Yhteyksien nopeutta on kasvatettu ja siten päästy parempaan toimintavarmuuteen. Vuonna 2011 samanaikaisopetuksen laitteistoja parannetaan vielä siten, että opetusta voidaan kehittää entistä vuorovaikutteisemmaksi.
Kuluvana lukuvuonna panostamme myös sidosryhmäyhteistyön kehittämiseen erityisesti ammatillisen koulutuksen järjestäjän ja paikallisten yritysten kanssa. Tarkoituksenamme on kehittää ammattilukiotoimintaa erityisesti opintojen ohjauksen saralla sekä panostaa yhdistelmäopintojen tehokkaampaan markkinointiin. Saskyn koordinoiman Oppia ikä kaikki-hankkeen kautta myös lukioiden opettajat pääsevät päivittämään työelämäosaamistaan.

Vuonna 2011 haasteenamme on kehittää markkinointia ja pyrkiä osaltamme nostamaan lukiokoulutuksen imagoa. Antoisaa toimintavuotta kaikille Sastamalan lukioissa työtä tekeville ja opiskeleville! Olkoot tulevaisuuden tuulet myötäisiä unelmien ja tavoitteiden toteuttamiselle.