keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Eilen 13.12. vietimme Vammalan lukiolla Lucian päivää. Aamunavauksessa saimme saapua lyhdyin valaistuun  saliin, jonne meitä saapui tervehtimään kulkueensa kera valon lähettiläs, Lucia. Tänä vuonna näimme Lucia-neitona vaihto-opiskelijamme Eugenia Razzettin. Kiitos tunnelmallisesta aamuhetkestä ja hyvää joulun odotusta kaikille!

Natten går tunga fjät
runt gård och stuva.
Kring jord som sol´n förlät,
skuggorna ruva.
//:Då i vårt mörka hus
stiger med tända ljus
Sancta Lucia, Sancta Lucia:// 


tiistai 6. joulukuuta 2011

Onnea syksyn uudet ylioppilaat 2011!

Sastamalan verkostolukiosta valmistui tänä syksynä kymmenen uutta ylioppilasta. Heistä kuusi sai valkolakkinsa Vammalan lukiolla maanantaina 5.12. Samalla juhlistimme Suomen 94-vuotista itsenäisyyttä. Juhlan itseoikeutettuina kunniavieraina olivat sotaveteraanit Pentti Hannula ja Hannu Haapaniemi. Vammalan lukion perinteisiin kuuluu Vapauden viesti, jonka lukion kolmasluokkalaiset luovuttivat toisen vuoden opiskelijoille. Juhlapuheessaan  DI Erkki Aaltonen muisteli sota-aikaa vanhempiensa ja omien kokemustensa kautta. Sota-aikana juhlatakki vaihtui sarkatakkiin ja valkolakki harmaaseen sotilaslakkiin. Aaltonen evästi tuoreita ylioppilaita sanomalla, että paras palkinto työnteosta on hyvä mieli. Sinivalkoisin siivin saattelimme hieman haikeutta tuntien maailmalle kuusi uutta elämän alokasta.Onnea ja menestystä teille uudet valkolakit!




torstai 17. marraskuuta 2011

Merikanto-konsertti 14.11.

Maanantaina 14.11.  Vammalan lukiolla järjestettiin Merikanto-konsertti. Meille esiintyivät oopperalaulaja Laura Pyrrö, sellotaiteilija Jussi Makkonen sekä pianisti Rait Karm. Konsertissa kuultiin useita Merikannon ikivihreitä sekä soitettuina että laulettuina. Hieno juhlahetki arjen aherruksen keskellä!

Open Päivitys alkaa tammikuussa 2012

Tänään suunnittelimme Suomen eOppimiskeskuksen kanssa Open Päivitys-koulutusta Sastamalan opettajille. Hienoa, että meillä oli tuuria päästä mukaan mittavaan yhteistyöprojektiin! Tammikuussa käymme siis etsimään avaimia tvt:n opetuskäyttöön Anne Rongaksen opastuksella. Lisätietoa koulutuskokonaisuudesta osoitteessa  http://openpaivitys.blogspot.com/p/info.html

Sastamalan lukioiden tvt-hanke


Opetushallitus myönsi  Sastamalan verkostolukiolle 74 000 euroa valtionavustusta lukiokoulutuksen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön sekä laite- ja tietoverkkohankintoihin.  Virtaa Verkostolukioon-hankkeen kokonaiskustannusarvio on 93 000 euroa. Hanke käynnistyi elokuussa 2011 ja se jatkuu vuoden 2012 loppuun saakka.  Virtaa verkostolukioon-hankkeen avulla uudistetaan oppilaitoksen työtapoja ja aktivoidaan e-oppimateriaalien käyttöä osana luokkaopetusta ja oppimisprosessia. Hankkeen tavoitteena on opiskelijalähtöisen, joustavan ja laadukkaan lukio-opetuksen kehittäminen kannettavia tietokoneita hyödyntäen. Syksyllä 2012 lukiossa opintonsa aloittaville hankitaan kannettavat tietokoneet. Tvt:n opetuskäytön aktivoinnilla varaudutaan tvt:n käyttöön ylioppilastutkinnossa sekä edistetään opiskelijoiden jatko-opinto- ja työelämävalmiuksia tuomalla tutuksi verkkotyökaluja oppimisen tukena.
Hankkeen tavoitteena on:
- Opiskelijalähtöisen, joustavan ja laadukkaan lukio-opetuksen kehittäminen kannettavia tietokoneita hyödyntäen
- Varautuminen tvt:n käyttöön ylioppilastutkinnossa
- Monipuolistaa ja lisätä ajanmukaisten oppimisympäristöjen käyttöä opettamiseen ja oppimiseen
- Edistää opiskelijoiden jatko-opinto- ja työelämävalmiuksia tuomalla verkkotyökaluja oppimisen tukena tutuiksi
- Nettisukupolven  toimintamallien huomioiminen opetuksessa
- Tasa-arvoisten opetuspalveluiden saatavuuden turvaaminen kunnan kaikissa lukioissa ja kurssitarjonnan laajentaminen yhteistyössä kolmen lukion kesken
- Ohjausmenetelmien ja opiskelumahdollisuuksien monipuolistaminen
-Teknisen ja pedagogisen tukimallin luominen
- Opetustarjontayhteistyön laajentaminen lähikuntien lukioiden kanssa. Lukioissa myös pilotoidaan verkkomuotoisen kurssikokeen järjestämistä ja rakennetaan sosiaalisen median kurssi opiskelijoille
- Kuntayhteistyössä toteutettava opettajainkoulutus (verkkopedagogiset ratkaisut)
Hankkeessa toteutetaan myös välttämätön lukioiden tietoliikenneyhteyksien ja langattoman verkon rakentaminen ja perusparantaminen.

torstai 11. elokuuta 2011

Tervetuloa uusi lukuvuosi 2011-2012!



Uusi lukuvuosi on pyörähtänyt Sastamalan lukioissa käyntiin vauhdilla. Kokonaisopiskelijamäärämme on reilut 400 opiskelijaa. Uusia aloittajia saimme lukioittain seuraavasti: Mouhijärvi 13, Vammala 72 ja Äetsä 27 kpl. Kaikissa lukioissamme on vielä muutamia vapaita opiskelupaikkoja, joten lisähaun kautta voi vielä hakeutua meille opiskelemaan. Ammattilukiolaisten määrä varmistuu ensimmäisen jakson aikana. Näillä näkymin heitä on aloittajien ryhmässä parisenkymmentä. Aikuisopiskelijat aloittavat koulutyönsä hieman myöhemmin syksyllä. Tiedotustilaisuus aikuislukio-opinnoista on Äetsän Sarkia-lukiolla 18.8. klo 18.

Kesän aikana varmistui OPH:n rahoitus lukioiden tvt-laitehankintoihin. Virtaa verkostolukioon-hankerahoituksen turvin rakennetaan/parannetaan lukioiden langatonta verkkoa ja hankitaan syksyllä 2012 aloittaville kannettavat tietokoneet. Hankkeen aikana myös panostetaan opettajakunnan tvt-koulutukseen. Osa koulutuksista toteutetaan alueellisena yhteistoimintana Huittisten ja Punkalaitumen kanssa.
Verkostolukiomme kansainvälisyyshankkeet saivat myös mukavasti rahoitusta: Mouhijärvi ja Vammala saivat OPH:n rahoitusta Viro-yhteistyöhön sekä Heidelbergin opintomatkaan (FY/molokyylibiologian tutkimuslaitokseen tutustuminen). Äetsän Sarkia-lukion opiskelijaryhmä matkaa syyskuussa nuorten Europarlamenttiin Strassbourgiin.
Samanaikais-ja verkko-opetuksena meillä starttaa tänä lukuvuonna 25 kurssia. Tarjolla on mm. vieraita kieliä ja reaaliaineita. Tulossa on siis jälleen mielenkiintoinen verkostolukiovuosi.
Oikein hyvää alkanutta lukuvuotta!
Onnea ja myötätuulta opintielle!

maanantai 30. toukokuuta 2011

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta!

Työntäyteinen ja elämänmakuinen lukuvuosi Sastamalan verkostolukiossa ja Vammalan lukiossa on päättymässä. Takana on verkostolukion ensimmäinen aktiivinen toimintavuosi. Olemme hioneet verkostolukion toimintakäytänteitä sekä yhteisiä pelisääntöjä. Erityisesti opetustarjonnan yhteensovittamisessa on tehty paljon kehittämistyötä. Syyskaudella takkuilleet tietoverkkoyhteydet on saatu kuntoon. Yhteyksien nopeutta on kasvatettu ja siten päästy parempaan toimintavarmuuteen. Haluamme parantaa samanaikaisopetuksen laitteistoja vielä siten, että opetusta voidaan kehittää entistä vuorovaikutteisemmaksi.

Samanaikais- ja verkko-opetuksena toteutimme kaikkiaan reilut parikymmentä kurssia yhteistyössä kolmen lukion kesken. Näin olemme varmistaneet opetustarjonnan, jossa kaikki kolme lukiota tukevat toisiaan. Verkostolukion yhteiskurssitarjottimen ja omatahtisten verkko-opintojen avulla kurssitarjontamme on mittava ja kilpailukykyinen suurempienkin kaupunkien kanssa. Lukuaineiden lisäksi verkostolukiomme tarjoaa mittavan määrän taito- ja taideaineita, joita voi valita teoriaopintojen kevennykseksi. Meillä on myös tarjolla erikoiskursseja kuten radiotyötä, metsävaellusta tai tekstiilityötä.

Olemme edistyneet tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön alueella. Ensiaskeleemme verkko-oppimisympäristöjen aktiivikäytössä on otettu. Opettajakunta on kouluttautunut tvt:n käytössä sangen aktiivisesti. Tallenneluokissamme oppitunnit voidaan haluttaessa tallentaa ja opiskelija voi osallistua opetukseen tarpeen vaatiessa vaikka kotoa käsin. ISOverstas-yhteistyön kautta opiskelijoittemme käytössä on maanlaajuinen verkkokurssitarjonta kaikissa lukioaineissa. Vammalan lukio on tarjonnut verkkokursseja valtakunnallisella opetustarjottimella fysiikassa ja englannin kielessä.

Kuluneena lukuvuonna olemme panostaneet sidosryhmäyhteistyön kehittämiseen erityisesti ammatillisen koulutuksen järjestäjän ja paikallisten yritysten kanssa. Olemme kehittäneet ammattilukiotoimintaa erityisesti opintojen ohjauksen saralla sekä panostaneet yhdistelmäopintojen sekä ammatillisten kurssien tehokkaampaan markkinointiin. Saskyn koordinoiman Taitoa työelämästä-hankkeen kautta myös lukioiden opettajat pääsevät päivittämään osaamistaan työelämäjaksoilla. Paikallisten yritysten edustajat ovat vierailleet oppitunneillamme ja toukokuussa toteutimme yrittäjyysaiheisen innovaatioteemapäivän lukiolla.

Kuluneena lukuvuonna olemme hakeneet aktiivisesti rahoitusta kehittämistoiminnallem- me. Meillä onkin ollut erinomaisen hyvä tuuri sillä olemme onnistuneet saamaan kiitettävästi ulkopuolista hankerahoitusta EU:sta sekä kansallisilta ja paikallisilta toimijoilta. Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämishankkeen rahoituksella olemme saaneet lisämäärärahoja opettajien koulutukseen ja voineet parantaa lukioluokkiemme varustelua.

Sastamalan kaupungissa on tehty periaatepäätös päätös laadun arviointijärjestelmän luomisesta. Sastamalan kasvatusprosessin laatutyön tavoitteena on luoda kunnan vahvistaman vision ja strategian tueksi toimiva arviointijärjestelmä. Sastamalan kaupungin kasvatusprosessi oli mukana Kuntaliiton laadunhallintahankkeessa, jonka loppuraportti lähti lausuntokierrokselle joulukuussa 2010. Hankkeen aikana Kuntaliitto toteutti verkkokyselyt perusopetuksessa huoltajille ja lukiossa opiskelijoille. Lukiolaiskyselyn vastaukset ovat vertailukuntiin verrattuna selvästi positiivisemmat. Sastamalassa on opiskelijoiden mielestä osaava ja yksilöt huomioon ottava henkilökunta. Kurssitarjonnan, mahdollisuuden itsenäiseen – ja verkko-opiskeluun sekä kansainväliseen toimintaan opiskelijat Sastamalassa kokevat huomattavasti paremmaksi kuin vertailukunnissa. Kuluneena lukuvuonna opiskelijoittemme hyvinvointiin on voitu panostaa entistä enemmän sillä opiskelijoittemme käytössä ovat myös Sastamalan koulupsykologin palvelut. Näistä lähtökohdista on hyvä kehittää toimintaamme entistäkin opiskelijalähtöisemmäksi.

Sastamalan lukioissa tehdään määrätietoista ja tuloksekasta työtä ja tämä työ kantaa selvästi myös hedelmää. Sastamalan lukioissa on perinteisesti menestytty erinomaisesti yo-tutkinnossa. Näin myös kuluneena lukuvuonna, jolloin yo-tutkintotulokset olivat jälleen yli valtakunnallisen keskitason. Tästä kuuluu kiitos niin tavoitteellisille opiskelijoillemme kuin ammattitaitoisille opettajillemmekin! Lukiokoulutuksemme tasosta kertoo myös tuore YLE uutisten julkistama tutkimus, jonka mukaan Sastamalan lukioista sijoitutaan mainiosti jatko-opintoihin. Onnea koulunsa päättäville ja kaikille tavoitteensa toteuttaneille! Lukiokoulutuksen tarjoama laaja yleissivistävä pohja kantaa maailman muuttuessa.

Lämmin kiitos koko opettajakunnalle, opiskelijoille, koulutusmyönteisille luottamushenkilöille ja toimintaamme tukeneille paikallisille yrityksille kuluneesta lukuvuodesta! Olkoot tulevaisuuden tuulet myötäisiä unelmien ja tavoitteiden toteuttamiselle. Leppoisia ja virkistäviä kesäpäiviä!

torstai 19. toukokuuta 2011

Mainetta ja kunniaa Vammalan lukiolaisille

Vammalan lukion kevään 2011 ylioppilaskirjoitukset sujuivat suorastaan erinomaisin tuloksin. Peräti 23 kokelasta sai kirjoittamistaan kokeista arvosanan laudatur ja uusien ylioppilaiden joukossa oli yksi seitsemän "ällän" ylioppilaskin. Erinomaista työtä opiskelijoiltamme! Kiitos menestyksestä kuuluu osaltaan myös motivoituneelle ja tasokkaalle opettajakunnallemmekin.

Suomen uskonnonopettajain liitto palkitsee Opetushallituksen tiloissa Helsingissä kaksi kevään 2011 abiturienttiamme, Anni Ahon ja Annika Laineen erinomaisesta menestyksestä ylioppilaskirjoituksissa. Molemmat kevään uudet ylioppilaat hajauttivat tutkintonsa ja saavuttivat korkeilla pisteillä syksyn yo-kokeessa arvosanan laudatur.

Myös Vammalan lukion opiskelija Ilkka Anttila on palkittu matemaattisten aineiden opettajien liiton kunniakirjalla hyvästä menestyksestä lukion valtakunnallisessa fysiikkakilpailussa lukuvuonna 2010-2011.

Onnea Sastamalan verkostolukion uudet ylioppilaat!

On jälleen aika juhlia työvoittoja ja onnistumisia. Sastamalan verkostolukiosta valmistuu tänä keväänä yhteensä 125 uutta ylioppilasta, joista Mouhijärven lukiosta 10, Vammalan lukiosta 84 ja Äetsän Sarkia-lukiosta 31. Ammattilukiosta saa valkolakin painaa päähänsä 7 uutta ylioppilasta.
Ylioppilastutkinnon tulokset olivat verkostolukiossamme jälleen kerran yli valtakunnallisen keskitason. Erityisen ansiokkaasti meiltä kirjoitettiin fysiikkaa, historiaa, matematiikkaa, maantiedettä, psykologiaa, ruotsia ja lyhyitä kieliä. Kiitos tästä kuuluu ammattitaitoisille opettajillemme ja ahkerille abiturienteillemme. Lämpimät onnittelut kaikille tavoitteensa toteuttaneille!

torstai 12. toukokuuta 2011

Sastamalan lukioista mainio reitti jatko-opintoihin

Sastamalan lukiot menestyivät kerrassaan mainiosti jatko-opintoihin sijoittumisen valtakunnallisessa vertailussa. YLE Uutiset laski Tilastokeskuksen tuoreimmista, vuoden 2008 tiedoista, miten lukioista sijoitutaan lakkiaisvuonna jatko-opintoihin yliopistoihin tai ammattikorkeakouluihin. Tilastoista puuttuvat syksyllä ylioppilaaksi kirjoittaneet, ulkomaille lähteneet ja opintojensa aloittamista esimerkiksi armeijan vuoksi lykänneet.

Lukiot eroavat suuresti sen suhteen, miten nopeasti niistä edetään jatko-opintoihin. Suurista, yli 75 ylioppilaan lukioista korkeakouluun päässeiden määrä vaihtelee yli 60 prosentista noin seitsemään prosenttiin. Pienissä lukioissa sisäänpääsyhaitari leviää 77 prosentista kahteen prosenttiin.

Sastamalan lukioista parhaiten vertailussa sijoittuivat suurten lukioiden sarjassa Vammalan lukio ja pienten lukioiden sarjassa Äetsän Sarkia-lukio. Nämä lukiot olivatkin Pirkanmaan "kärkikaartissa".

Vammalan lukiosta korkea-asteen opintoihin siirtyi yhteensä 40,7%, joista 16,5% yliopistoihin ja 24,2% ammattikorkeakouluihin. Vammalan lukio oli koko maan yliopistoihin hyväksyttyjen tilastossa sijalla 65 ja ammattikorkeakouluihin siirtyneiden tilastossa sijalla 17.

Äetsän Sarkia-lukiosta jatko-opinnot korkea-asteella aloitti peräti 50%, joista yliopistoissa 18,2% ja ammattikorkeakouluissa 31,.8%. Sarkia-lukio oli koko maan yliopistoihin hyväksyttyjen tilastossa sijalla 73 ja ammattikorkeakouluihin siirtyneiden tilastossa 41.

Sastamalan lukioissa tehdään määrätietoista ja tuloksekasta työtä. Työ kantaa selvästi myös hedelmää. Kiitos tästä kuuluu ammattitaitoisille opettajillemme, opintojen ohjaajillemme ja ennenkaikkea opiskelijoillemme. Onnea ja menestystä Sastamalan lukiot!

tiistai 10. toukokuuta 2011

Seukulla tanssitaan la 14.5.2011

Tervetuloa Vammalan lukion Kannatusyhdistyksen, lukion ja oppilaskunnan järjestämiin kevättansseihin 14.5. klo 20 alkaen Vammalan Seukulle (Seuratalolle) Marttilankatu 35! Kevättanssimme on mukava ja iloinen tapahtuma, johon osallistumalla tuette lukiolaisille järjestettäviä opintoretkiä ja tarpeellisten hankintojen toteutumista. Tilaisuuden tuotto menee kokonaisuudessaan opiskelijoiden hyväksi. Tanssimusiikista vastaa Samasa Tahrisa. Lipun hinta on 5 €. Tapahtumassa myydään makkaraa, mehua, kahvia sekä pientä suolaista ja makeaa. Paikalla on myös Ravintola Saluunan juomamyynti. Varsinaista ruokailua ja kattauksia iltapalaan ei ole tässä tapahtumassa. Tule ja tuo ystäviäsikin! Tervetuloa!

Sastamalan lukioissa juhlittiin Eurooppa-päivää 9.5.2011




Sastamalan verkostolukio vietti Eurooppa-päivää 9.5.2011. Kolmen lukion opettajakunta ja opiskelijat kokoontuivat Vammalan lukiolle. Päivän aikana saimme perustietoa EU:n toiminnasta luentojen ja euroedustajien videotervehdysten muodossa. Videotervehdyksensä meille olivat lähettäneet Satu Hassi, Ville Itälä, Riikka Manner ja Mitro Repo. Aamupäivän aikana opiskelijat ja opettajat kertoivat kuvakoosteiden avulla lukuvuoden aikana toteutetuista kansainvälisyyshankkeista, joita kuluneena lukuvuonna olikin mittava määrä. Meillä Sastamalassa tämä lukuvuosi on ollut todellinen kansainvälisen toiminnan juhlavuosi. Opintomatkoja on tehty mm. Sveitsiin, Skotlantiin, Viroon, Ranskaan ja Venäjälle. Iltapäivällä opiskelijat kiertelivät luokissa, joissa oli Euroopan unioniin ja vieraisiin kulttuureihin liittyviä tehtävärasteja. Päivä huipentui tietovisaan, Eurogamesiin, josta voittajaksi selvisi Mouhijärven lukion joukkue. Parhaat joukkueet palkittiin pitsalahjakortein. Päivän aikana musiikkia tarjoili mainio Sarkia-lukion bändi.

Lämmin kiitos koko opettajakunnallemme ja opiskelijoillemme onnistuneesta päivästä!

Runokilpailun voitto Sastamalaan - Onnea Anna-Kaisa!








Pirkanmaan kieltenopettajat ry järjesti runokilpailun tänä keväänä. Aihe oli vapaa, samoin kieli, jolla runo kirjoitettiin. Sarjoja oli alakouluille, yläkouluille sekä lukioille ja muille toisen asteen oppilaitoksille.

Kevät ja rakkaus inspiroivat kirjoittajia. Kilpailuun tuli runsaasti runoja, ja voittajat löytyivät englannin-, espanjan-, saksan- ja ruotsinkielisistä runoista.

Runokilpailun 2011 lukio-sarjan englanninkielisen voittajarunon The Kiss kirjoitti Anna-Kaisa Jokipohja Vammalan lukiosta.

Voittajat saivat kunniakirjat ja palkinnot PKO ry:n järjestämässä tilaisuudessa Tampereen yliopiston Linnassa torstaina 5.5.2011.

Tässä voittoisa runo:

The air was a rain of light at dawn,
an emerald field was the flourishing moor.
Under the canopy of an old oak sat
wondering, longing,
a maiden with eyes black.

From under the shelter of a linden came
a young man to evoke maiden shame.
Oh, how their eyes shone and hearts wept
when their sweet lips tenderly met!

The clouds were galloping horses,
dreams on a castaway day,
when the maid hearkened to what he’ll say:
“Stars couldn’t be more glimmering than you,
nor honey sweeter,
but the bell tolls for war; it deigns no traitor.”

He gave her a heavy lantern to keep,
said the flame was his love so deep.
“Hold it, cover it, love it as you’d love me!”
The maiden wept sparkling tears,
swore to be waiting a thousand years,
but forsaken she’ll be.

Every night in the window gazing to the moon,
she wished and prayed him to return soon.
Every sudden noise from the garden gate
made her cry and eagerly wait:
“Oh, where ever you may be,
in the darkest dungeons of Hell
or listening to the lovely Heaven’s bell,
come back to caress me!”

One night the stars were wonderfully bright
but the lantern’s flame was without sight.
“He has forgotten me”, she whispered,
her hands trembling,
and like a wounded deer quivered.

Stars fell from the darkened sky
when the sly serpent lingered in her eye.
Against the window blackbirds clattered,
their eyes so black and dreadfully shattered!
Her fingers on the lantern began to bleed
and of hope was left only a seed.

Suddenly there came a knocking from the door:
a messenger had come across the moor.
“Miss, I’m unhappy to say
that in the grave yard he will soon lay.”

How wind was cruel and torrent the stream
but not as miserable as her silent scream.
On his tomb she desperately lay
when she suddenly heard a voice say:
“Where ever I may have been,
in the darkest dungeons of Hell
or listening to the lovely Heaven’s bell,
I’ve come back to caress you.”

And in an ardent, shivering embrace they fell,
for in his arms she desired to dwell.
Frost crept upon them,
moonlight was a silvery netwhen their sweet, cold lips finally met!


This is how Anna-Kaisa describes her poem:

"I wrote this poem for my independent project. I had read some poems in English recently and was enthralled by them, so I wanted to try writing a poem myself.
Francesco Hayez’ painting “The Kiss” caught my eye, and I thought I could use it as an incentive, and therefore my poem is lightly based on it. The painting is so dreamy; the woman’s dress is light blue and she is vulnerable in her love. She is also bending under the man and seems weaponless. There’s such passion in their kiss, which inspired me."

torstai 21. huhtikuuta 2011

Verkostolukio opettajat perehtyivät verkko-ohjauksen saloihin




Tänään verkostolukiomme opettajat opiskelivat Moodlen käyttöä verkko-opintojen ohjauksessa. Kouluttajina toimivat ISOverstaan Säde Pirttimäki ja Anu Wulff. Saimme rautaisannoksen tietoa erilaisista ohjausvälineistä ja kokeilimme myös tallenneluokkiemme toimintaa Wirecast-ohjelman kautta. Yksi koulupäivä on vain niin kovin lyhyt aika mutta tästä on hyvä jatkaa. ISOverstaan koulutuskalenterin kautta voi kukin hakeutua lisäopintojen pariin ja perehtyä sitten syvällisemmin eri välineisiin. Kiitos ISOverstaan kouluttajille antoisasta päivästä!

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Vammalan lukio Euroopan ytimessä







Vammalan lukio oli tänä keväänä niiden onnekkaiden koulujen joukossa, jotka saivat apurahan Euroscola-päivää varten. Euroscola on nuorten kokous, johon kutsutaan koululaisryhmiä eri puolilta Euroopan unionia. Niinpä suuntasimme 22 opiskelijan ja kahden opettajan joukkueella Strasbourgiin 16.-20.3.2011. Oli mieleenpainuvaa elää päivä osana Euroopan parlamentin toimintaa. Päivä alkoi parlamentin istuntosalissa, jossa nuoret asettuivat parlamentin jäsenten paikoille kuuntelemaan koulujen esittelypuheenvuoroja. Päivän aikana parlamentin virkamiehet esittelivät EU:n toimintaa ja vastasivat kysymyksiin. Iltapäivä oli varattu ryhmätöille. Monikansalliset työryhmät laativat aiheestaan esityksen, joka arvioitiin myöhemmin "täysistunnossa". Ryhmätöiden aiheet liittyivät Euroopan unionin ajankohtaisiin kysymyksiin ja tulevaisuuteen. Päivän aikana sekä opiskelijat että opettajat osallistuivat Eurogames-tietovisaan, josta lukiomme opiskelija Lauri Laikon joukkue korjasi voiton kotiin. Ja kyllä me muut sastamalalaiset olimme hänestä ylpeitä!

Oli ilo seurata nuorten reipasta työskentelyä parlamenttipäivän aikana. Asioihin otettiin kantaa reippaasti ja asiantuntevasti. Euroopan tulevaisuus on nuorissamme. Jos tämä joukko olisi tulevaisuuden päättäjinä, vaikuttaisi tulevaisuus tosiaan valoisalta.

Kieltenopettajan näkökulmasta olin myös vaikuttunut eurooppalaisen nuorison kielitaidon tasosta. Matka Euroopan ytimeen antoi meille muistutuksen, ettei pelkällä englannilla pitkälle pärjätä. On tärkeätä osata myös muita Euroopan valtakieliä kuten ranskaa, saksaa ja espanjaa. Ehkäpä matka antoi joillekin kipinän opetella lisää.

Loppuviikon käytimme Strasbougin nähtävyyksiin tutustumiseen. Saimme roiman annoksen kulttuuritietoutta ja säätkin suosivat meitä matkalaisia. Kiitos kaikille upeille opiskelijoillemme! Meillä oli ikimuistoinen reissu.

torstai 24. helmikuuta 2011

Lukio - sinulle joka haluat tulevaisuudeltasi hieman enemmän




Toisen asteen yhteishaku pyörähtää pian käyntiin. Hakuaika ammatilliseen ja lukiokoulutukseen on käynnissä ajalla 28.2.–18.3.2011. Omasta ja verkostolukiomme puolesta toivotan sinut tervetulleeksi lukioon ja sitä kautta kiitotielle yliopistoon sekä korkeakouluihin. Lukioväylä tarjoaa kiistatta parhaat edellytykset korkea-asteen opintoihin. Lukiosta saat vankat perusvalmiudet äidinkielessä, matematiikassa ja kielissä, joita tarvitset toisen asteen jälkeisissä opinnoissa. Lukiokoulutus myös antaa sinulle mahdollisuuden hankkia laaja yleissivistys, josta koulujärjestelmämme on maailmankuulu. Ja tarjoaahan lukio myös lisäaikaa miettiä tulevaa ammatinvalintaa.

Lukio ei ole pelkkä lukemisen koulu. Lukuaineiden lisäksi verkostolukiomme tarjoaa mittavan määrän taito- ja taideaineita, joita voit valita opinto-ohjelmaasi teoriaopintojen kevennykseksi. Voit valita lukuisia kursseja esim. kuvataidetta, musiikkia tai liikuntaa. Lisäksi voit halutessasi valita opinto-ohjelmaasi vaikka radiotyötä, metsävaellusta tai tekstiilityötä. Kansainvälisyyskasvatuksen kurssimme vievät sinut opintoretkille ympäri Eurooppaa. Erityisesti kannustan sinua valitsemaan opintoihisi työelämän arvostamia vieraita kieliä. Pelkkä ruotsin ja englannin osaaminen ei enää pelkästään riitä vaan kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset arvostavat monipuolista kielitaitoa. Verkostolukiomme tarjoaa mahdollisuuden opiskella alkeista lähtien espanjaa, ranskaa, saksaa ja venäjää. Verkko-opintoina voit täydentää kielivalikoimaa vaikka japanin tai italian kielillä.

Verkostolukiomme tekee aktiivisesti yhteistyötä ammatillisen koulutuksenjärjestäjän kanssa. Voit halutessasi yhdistää lukio-opinnot ja ammatilliset opinnot ja suorittaa ammatillisen päättötodistuksen lisäksi ylioppilastutkinnon ja lukion päättötodistuksen. Myös lukiolaiset voivat täydentää opinto-ohjelmaansa ammatillisilla kursseilla.

Vammalan lukiossa toimivat urheilupainotteiset linjat tarjoavat mahdollisuuden yhdistää tavoitteellinen lajiharjoittelu lukio-opintojen lomaan. Linjoille on erillinen haku.

Tee viisas valinta ja turvaa tulevaisuutesi lukioväylän avulla. Haku on alkanut - Tervetuloa meille!

ps. Tiesithän, että päivälukio-opintojen lisäksi lukioissamme toimii myös aikuislinja, jossa lukio-opinnot voi aloittaa joustavasti aina uuden jakson alusta. Aikuislinjat siis eivät kuulu yhteishaun piiriin. Iltaopetus on keskitetty Äetsän Sarkia-lukioon mutta päivälukion ryhmissä voi opiskella kaikkissa kolmessa lukiossamme.




sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Esko Valtaoja vierailijana Sastamalan veso-päivässä

Lauantaina 19.2. oli Sastamalassa tarjolla opettajakunnalle harvinaista herkkua. Veso-päivämme pääluennoitsijaksi saapui itse Esko Valtaoja. Hän tempasi auditoriollisen yleisöä mukaansa elämysmatkalle tarkastelemaan ihmiskunnan juuria ja tulevaisuutta. Luennon tarkoituksena oli tarjota työkaluja tulevaisuuden kohtaamiseen ja sen lupauksen Valtaoja kyllä lunastikin. Loistavana puhujana hän osasi ottaa yleisönsä ja tarjosi meille paljon sulateltavaa. Tulevaisuus ei näytäkään niin synkältä kun asioita tarkastelee historiallisesta perspektiivistä. Optimismi valtaa jalansijaa pessimismiltä. Eikä meidän tulisi sortua turhaan tärkeilyyn - ihminen on maailmankaikkeuden mittakaavassa aika pieni otus. Valtaojan mukaan koulussa tulisi ennen kaikkea opettaa rakkautta ihmiskuntaa ja tiedettä kohtaan. Voisiko asiaa sen osuvammin sanoa?

Avoimet ovet Vammalan lukiolla

Vammalan lukiolla vietettiin avointen ovien iltaa ke 9.2. klo 18. Tulevat ysiluokkalaiset ja heidän vanhempansa saivat tuhdin tietopaketin lukio-opinnoista sekä vireästä jo yli sadan vuoden ikään ehtineestä Vammalan lukiosta. Aineenopettajat olivat valmistelleet oppiainekohtaiset messuosastot, joista sai tarkempaa tietoa kunkin oppiaineen kurssisisällöistä ja kurssitarjonnasta. Illan asiapitoista ohjelmaa kevensivät mukavasti lukiomme musiikkikurssilaisten esitykset sekä herkullinen kahvitarjoilu. Kiitos aktiivisesta osallistumisesta kaikille!

Kevään ylioppilaskokeet pyörähtivät käyntiin

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat perjantaina 11.2. äidinkielen tekstitaidon kokeella. Sastamalan lukioissa kokeeseen osallistui 139 kokelasta. Seuraavaksi suosituimmat kokeet ovat englannin ja matematiikan kokeet, joihin osallistuu yli sata kokelasta. Reaaliaineiden kokeisiin osallistuu noin 180 kokelasta. Ruotsin kielen kirjoittaa reilut 40 kokelasta. Ylimääräisen vieraan kielen on valinnut ohjelmaansa 12 kokelasta. Onnea ja menestystä kaikille tuleviin koitoksiin!

Kevätkarkelot Seukulla 14.5.

Vammalan lukion kannatusyhdistys järjestää kevätkarkelot Seukulla lauantaina 14.5. Tanssit alkavat kello kahdeksalta ja kestävät klo 24 saakka. Tule mukaan vastaanottamaan kevät tanssin tahdissa!

Venäläinen ilta Vammalan lukiolla

Tiistaina 25.1. pääsimme maistelemaan venäläistä kultturia Vammalan lukiolla. Kansainvälisyyskurssimme Pietari-ryhmä oli valmistanut tarjolle venäläisiä teeherkkuja ja muistoja Pietariin viime lokakuussa suuntautuneelta opintoretkeltä. Ohjelmallinen illanvietto oli kerrassaan mieleenpainuva. Saimme aimoannoksen kulttuurikylpyä opiskelijoiden esitellessä vaikutelmiaan Pietarista videoiden, esineistön, kirjallisuuden, kuvakoosteiden ja installaatioiden kautta. Myös yleisö pääsi osalliseksi venäläisiä leikkejä ja kansanlauluja.
Venäjä on tärkeä naapurimme ja kauppakumppanimme. Venäjän kielen osaajille aukenevat monet ovet työelämässä. Kunpa saisimme innostettua lisää nuoria venäjää opiskelemaan. Suurkiitos kaikille kv-kurssin ahkerille opettajille ja taitaville opiskelijoille! Illanvietto tarjosi juhlahetken arjen keskelle. Tästä kurssistahan voisi tulla vaikka verkostolukion yhteinen perinne.

tiistai 4. tammikuuta 2011

Lukiolaiskyselyn tulokset selkeästi positiivisemmat

Sastamalan kaupungissa on tehty periaatepäätös päätös laadun arviointijärjestelmän luomisesta. Sastamalan kasvatusprosessin laatutyön tavoitteena on luoda kunnan vahvistaman vision ja strategian tueksi toimiva arviointijärjestelmä. Toimivan laadunhallintamallin rakentaminen edellyttää erityisesti henkilöstön sitoutumista laatutyöhön. Tämä onnistuu vain siten, että laatutyöstä saatava hyöty on kaikilla toimijoilla havaittavissa arkityössä. Kun tässä onnistutaan, on koko organisaation jatkuvalle kehittämiselle luotu vahva pohja.
Sastamalan kaupungin kasvatusprosessi oli mukana Kuntaliiton laadunhallintahankkeessa, jonka loppuraportti lähti lausuntokierrokselle joulukuussa 2010. Hankkeen aikana Kuntaliitto toteutti verkkokyselyt perusopetuksessa huoltajille ja lukiossa opiskelijoille.
Perusopetuksessa kysymyksiin vastasi 299 ihmistä, joka on noin 13 % koko oppilasmäärästä. Lukion kyselyyn vastasi 107 opiskelijaa eli noin 25 % opiskelijoista. Vastausprosentit ovat liian alhaisia, jotta voitaisiin tehdä tarkkoja päätelmiä kyselyistä. Vertailtavuus muihin kyselyn tehneisiin kuntiin sitä vastoin on kattava.

Lukiolaiskyselyn vastaukset ovat vertailukuntiin verrattuna selvästi positiivisemmat.
Sastamalassa opiskelijoiden mielestä on osaava ja yksilöt huomioon ottava henkilökunta. Toisaalta taas Sastamalassa opiskelijat kokevat, että heidän vaikuttamismahdollisuutensa koulua koskeviin asioihin ovat heikommat kuin muissa vertailukunnissa.
Kurssitarjonnan, mahdollisuuden itsenäiseen – ja verkko-opiskeluun opiskelijat Sastamalassa kokevat huomattavasti paremmaksi kuin vertailukunnissa.

Sastamalassa koetaan lukion tarjoavan selvästi paremmat mahdollisuudet kansainvälisyyteen, vastaajista 90,6 % on samaa tai lähes samaa mieltä kysymykseen ”lukioni tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisyyteen”. Vastaava luku vertailu kunnissa on 69,3 %. Sastamalan lukio-opiskelijat kokevat lukionsa muita useammin hyväksi tieksi tuleviin jatko-opintoihin.
Kuten perusopetuksessakin, niin lukio-opiskelijatkaan eivät ole tyytyväisiä kouluruokaan.

Verkostolukiossa itsearviointi on vakiintunut käytäntö. Toteutamme verkkomuotoisen koulukyselyn opiskelijoille edellisen vuoden tapaan tammikuussa 2011. Kuluvan lukuvuoden aikana laaditaan myös kysely opiskelijoiden huoltajille, jotta voidaan kartoittaa tarkemmin heidän näkemyksiään lukioiden toiminnasta. Saatu palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme entistäkin joustavammaksi ja opiskelijalähtöisemmäksi.

Uusi vuosi ja uudet haasteet

Hyvää alkanutta vuotta 2011! Haluan kiittää henkilöstöämme, opiskelijoitamme ja kaikkia yhteistyökumppaneitamme antoisasta vuodesta 2010. On ollut ilo tehdä töitä kanssanne!

Verkostolukion vuosi 2010 sujui mallikkaasti. Huhtikuussa 2010 valmistunut Sastamalan lukiokoulutuksen strategia antaa suuntaviivat kehittämistyölle.
Lukiokoulutus hoidettiin Sastamalassa kustannustehokkaasti. Valtionosuus kattoi maan keskiarvon mukaisesti 95% käyttökuluista. Määrärahat on Sastamalassa suunnattu selkeästi ydintehtävään eli opetukseen. Lukioverkko on pidetty entisellään taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Ainoastaan aikuislukiotoiminnan iltaopetus keskitettiin elokuun 2010 alusta Äetsän Sarkia-lukioon. Huhtikuussa 2010 valmistunut lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitys tukee tehtyä ratkaisua.
Vuonna 2010 Sastamalan verkostolukiosta valmistui 130 uutta ylioppilasta. Sastamalan lukioissa on perinteisesti menestytty erinomaisesti yo-tutkinnossa. Näin myös vuonna 2010, jolloin yo-tutkintotulokset olivat jälleen yli valtakunnallisen keskitason. Tästä kiitos niin tavoitteellisille opiskelijoillemme kuin ammattitaitoisille opettajillemmekin!
Suurimmat haasteet kuluvana lukuvuonna meillä on ollut samanaikaisopetuksen järjestämisessä. Sastamalan koulukyydit ja kouluruokailu kolmessa lukiossa tekevät yhteisten oppituntien alkamisajankohtien löytämisestä haasteellista. Onnistuimme kuitenkin neuvottelemaan yhteiset alkamisajankohdat aamu- ja iltapäivän oppitunneille. Tietoliikenneyhteydet ovat myös ajoittain takkuilleet. Yhteyksien nopeutta on kasvatettu ja siten päästy parempaan toimintavarmuuteen. Vuonna 2011 samanaikaisopetuksen laitteistoja parannetaan vielä siten, että opetusta voidaan kehittää entistä vuorovaikutteisemmaksi.
Kuluvana lukuvuonna panostamme myös sidosryhmäyhteistyön kehittämiseen erityisesti ammatillisen koulutuksen järjestäjän ja paikallisten yritysten kanssa. Tarkoituksenamme on kehittää ammattilukiotoimintaa erityisesti opintojen ohjauksen saralla sekä panostaa yhdistelmäopintojen tehokkaampaan markkinointiin. Saskyn koordinoiman Oppia ikä kaikki-hankkeen kautta myös lukioiden opettajat pääsevät päivittämään työelämäosaamistaan.

Vuonna 2011 haasteenamme on kehittää markkinointia ja pyrkiä osaltamme nostamaan lukiokoulutuksen imagoa. Antoisaa toimintavuotta kaikille Sastamalan lukioissa työtä tekeville ja opiskeleville! Olkoot tulevaisuuden tuulet myötäisiä unelmien ja tavoitteiden toteuttamiselle.