perjantai 19. marraskuuta 2010

Verkostolukion käsityökurssilta onnistumisen iloa

Sastamalan verkostolukiossa on voinut syksyllä 2010 perehtyä myös kädentaitojen saloihin. Äetsän Sarkia-lukiossa järjestetty lukion käsityökurssi on ollut suosittu. Kurssilla valmistuu niin vanhojen päivän pukuja kuin rooliasujakin. Jokainen kurssilainen laatii kurssilla valmistamistaan töistä portfolion, jossa kuvataan työn vaiheet. Opiskelijat myös suorittavat itsearvioinnin tuotoksistaan. Lukiolainen tarvitsee rankan teoreettisen opiskelun tasapainottajaksi myös taide- ja taitoaineita, joissa luovuus saa kukkia. Yhteistyö verkostolukion oppilaitosten välillä mahdollistaa laajan kurssitarjonnan ja lukiodiplomien suorittamisen taito- ja taideaineissa. Kysy tarkemmin lisää lukioistamme.

torstai 18. marraskuuta 2010

Ysiluokkalaiset Vammalan lukiolla


Vammalan lukion sali täyttyi tänään 18.11. Sylvään koulun ysiluokkalaisista. Vietimme ns. ysien päivää, jolloin yhdeksäsluokkalaiset tutustuivat aamupäivän ajan lukion toimintaan. Lukio on nimittäin paljon muutakin kuin lukemista. Arkeamme siivittävät monet teemapäivät ja tapahtumat penkkareista vanhojen päivään. Lukiolaisille on tarjolla myös monimuotoista kansainvälistä toimintaa sekä mahdollisuuksia päästä opintomatkoille ympäri Eurooppaa. Verkostolukion yhteiskurssitarjottimen ja omatahtisten verkko-opintojen avulla kurssitarjontamme on mittava ja kilpailukykyinen suurempienkin kaupunkien kanssa. Tarjolla on myös runsaasti taito- ja taideaineiden kursseja. Tavoitteellisesti urheilua harrastavat voivat opiskella lajilinjoillamme salibandy- ja lentopallokursseja. Halutessaan lukiolaiset voivat täydentää opinto-ohjelmaansa myös ammatillisen koulutuksen kursseilla.

Tietoiskujen välissä opiskelijakuntamme tarjosi vierailijoille pientä purtavaa oppilaskunnan uusituissa tiloissa. Päivä päättyi oppilaskunta-aktiivien ohjaamiin peleihin ja leikkeihin juhlasalissa. Sastamalan lukiot toivottavat kaikki tulevat uudet lukiolaiset tervetulleiksi joukkoomme!

Kaamos karkeloitiin pois Vammalan lukiolla

Perinteiset kaamoskarkelot juhlittiin Vammalan lukiolla lauantaina 13.11. Kaamoskarkelot toivat iloa ja valoa vuoden pimeimpään aikaan. Vanhempien ja opettajien yhteisponnistuksena syntynyt näytelmä tarjosi illan kohokohdan. Marita Seppä oli lyömätön roolissaan Tatjana Virtasena. Lavalla nähtiin niin Georg Ots kuin itämainen tanssijakin. Kannatusyhdistyksen väki oli pannut itsensä sananmukaisesti likoon. Ajatuksia herättävän isyyttä käsittelevän juhlapuheen piti Mauri Esko. Illan kruunasi kansanedustaja Arto Satosen meklaroima taidehuutokauppa, jonka tuotto kartutti mukavasti kannatusyhdistyksen stipendikassaa. Taidehuutokaupassa myytiin myös oman koulumme lupaavan taiteilijanalun Ria Peltoniemen töitä. Illan herkullisen pitopöydän kattoi ravintola Saluuna. Musiikillisesta annista vastasivat lukiomme opiskelijat sekä Samasa Tahrisa orkesteri, joka myös tahditti tanssia yön pikkutunneille. Lämmin kiitos kaikille juhlajärjestelyissä ja juhlissa mukana olleille! Tapaamisiin karkeloissa taas tulevana syksynä!

torstai 4. marraskuuta 2010

Kaamoskarkelot Vammalan lukiolla 13.11.

Vammalan lukio ja lukion kannatusyhdistys järjestävät tänäkin vuonna perinteiset Kaamoskarkelot lukiolla lauantaina 13.11. klo 19 alkaen. Luvassa on mukavaa yhdessäoloa, hyvää musiikkia ja Saluunan runsas buffet-ateria. Illan aikana saamme seurata paikallisten julkkisten tähdittämää näytelmää. Luvassa on myös kansanedustajamme Arto Satosen meklaroima taidehuutokauppa. Tanssia tahdittaa Samasa tahrisa-yhtye. Tapaamisiin lukiolla!

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys Vammalan lukiolla

Vammalan lukiolla voitiin ennakkoäänestää seurakuntavaaleissa tänään 4.11. Moni ehdokkaista on lukiomme entisiä tai nykyisiä opiskelijoita. Seurakunnan vaalitoimitsijat olivat tyytyväisiä äänestysvilkkauteen. Kiitos kaikille aktiivisille kansalaisille!
Lisää vaalitunnelmaa on tarjolla 2.12. kun opiskelijoillamme on mahdollisuus äänestää nuorisovaltuusto-vaaleissa.

lauantai 9. lokakuuta 2010

Sastamalan lukiokoulutus hoidettu kustannustehokkaasti

Opetushallituksen laatima kustannusvertailu opetustoimen käyttökuluista on valmistunut. Koko maan lukiokoulutuksen kustannuskehitys vuodesta 2008 vuoteen 2009 on ollut noin 2 prosenttia. Opiskelijaa kohti kustannukset ovat kasvaneet 4%. Lukiokoulutus maksoi Suomessa keskimäärin 6258 euroa/opiskelija. Lukiokoulutuksen järjestäminen oli kalleinta Lapin ja Kainuun maakunnissa ja edullisinta Kanta-Hämeen maakunnassa. Keskimäärin lukiokoulutuksen rahoituksen perusteena käytetty yksikköhinta kattoi noin 95% kustannuksista.
Sastamalan kaupungin lukiokoulutuksen valtionosuus oli 6493 euroa ja vuoden 2009 toteutuneet kustannukset olivat 6807 euroa/opiskelija. Valtionosuus kattoi maan keskiarvon mukaisesti 95% käyttökuluista. Voimme siis todeta, että lukiokoulutus hoidettiin Sastamalassa sangen kustannustehokkaasti. Opetukseen käytettyjen varojen osuus käyttökuluista oli Sastamalan kaupungissa 80 %, mikä on maan keskiarvoa 72% suurempi. Määrärahat on siis Sastamalassa suunnattu selkeästi ydintehtävään eli opetukseen. Oppilasruokailuun käytettiin keskimäärin saman verran varoja kuin verrokkikunnissa. Sisäisen hallinnon ja kiinteistöjen ylläpidon kulut olivat verrokkikuntia pienemmät.

Vammalan lukio Euroscolaan

Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto on päättänyt, että Vammalan lukio kutsutaan Strasbourgin Euroscola-kokoukseen 17. maaliskuuta 2011. Euroopan parlamentti myöntää Euroscola-ryhmille matka-avustuksen 25 opiskelijalle (16-19-vuotiaille) ja kahdelle opettajalle. Euroscola on nuorten kokous, johon kutsutaan koululaisryhmiä eri puolilta Euroopan unionia. Aamupäivällä parlamentin virkamiehet kertovat EU:n toiminnasta ja vastaavat kysymyksiin. Iltapäivä on varattu ryhmätöihin ja tietokilpailuille. Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan kolmipäiväiselle EU-vierailulle rehtori Anni Virnekselle (anni.virnes@sastamala.fi). Ensisijaisesti matkalle lähtijät valitaan YH4-kurssin suorittaneista tai kuluvana lukuvuonna ko kurssin opinto-ohjelmaansa valinneiden joukosta.

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Kansainvälisen toiminnan vuosi Vammalan lukiossa


Vammalan lukiossa on kuluvana lukuvuonna käynnissä monimuotoista kansainvälistä toimintaa verkostolukion yhteistyönä toteutettavan Cern-tiedeleirikouluprojektin lisäksi.

Kaksi opiskelijaamme ja biologian opettajamme Timo Niemimaa suuntaavat joulukuussa 2010 Science-verkoston tapahtumaan Muencheniin. Opetushallitus on myöntänyt tukea matkakustannuksiin.

Lokakuussa 2010 toteutuu myös kansainvälisyyskurssimme nelipäiväinen opintomatka Pietariin. Olemme saaneet projektiamme varten Opetushallituksen kansainvälistymisavustusta.

Onni oli meille myötäinen ja saimme kahdeksi vuodeksi EU-rahoitusta Comenius-työeläprojektillemme nimeltään "Living and working in Europe - The Future for Our Students". Projektikumppaneita meillä on Virosta, Skotlannista, Italiasta ja Saksasta.
Englannin ja venäjän opettajamme Minna Koskinen koordinoi Pietari- ja Comenius-projektejamme.

lauantai 2. lokakuuta 2010

Vilkas kansainvälisen toiminnan vuosi edessä

Sastamalan verkostolukiossa on edessä vilkas kansainvälisen toiminnan vuosi. Meille on myönnetty rahoitusta EU-rahoitteisista Comenius ja Nordplus-ohjelmista sekä Opetushallitukselta.
Verkostolukiomme toteuttaa yhteistyössä tiedeopetusprojektin osallistumalla leirikouluun
Cern-hiukkastutkimuskeskuskessa Sveitsissä. Suomessa jo yli kymmenen vuotta toimineen Cern-tiedeopetusverkoston tavoitteena on kehittää suomalaisten lukioiden tiedeopetusta, saada lukiolaiset tietoisiksi fysiikan huippututkimuksen mahdollisuuksista sekä saada lukiot verkostoitumaan nykyistä paremmin keskenään. Tiedeopetusverkostoon kuuluvat Cern, Opetushallitus, fysiikan tutkimuskeskus HIP, Jyväskylän yliopisto sekä yli sata suomalaista lukiota.
Syksyllä 2010 opiskelijamme suorittavat hiukkastutkimukseen liittyvät teoriaopinnot. Opinnot järjestetään samanaikaisopetuksena vuorotellen opetusvastuuta eri lukioiden välillä sekä hyödyntäen yliopistojen verkkoluentoja. Teoriaopintojen jälkeen 20 opiskelijaa ja neljä opettajaa matkustavat marraskuun lopussa 2010 Cerniin kolmen päivän työntäyteiseen tiedeleirikouluun. Lisätietoja tiedeprojektistamme voi kysellä Vammalan lukion opettaja Sakari Härmältä (sakari.harma@sastamala.fi).

Sastamalan lukioissa 418 tutkintotavotteista opiskelijaa

Syyskuun laskentapäivän opiskelijamäärätilanne osoittaa Sastamalan lukioiden saaneen sangen mukavasti opiskelijoita tänäkin syksynä. Yhteensä tutkintotavoitteisia opiskelijoita on kirjoilla 418, joista aikuislukion oppimäärää suorittavia 24. Yksittäisiä aineita opiskelevia on kirjoilla ennätysmäärä - peräti 113 opiskelijaa. Tämä selittyy ammattilukiolaisten määrän kasvulla ja Vammalan lukion tarjoamilla omatahtisilla verkko-opinnoilla. Erityisen ilahduttavaa syksyn tilanteessa on verkostolukiomme pienten lukioiden, Mouhijärven lukion ja Äetsän Sarkia-lukion, aloittaneen ikäluokan kasvu.

torstai 9. syyskuuta 2010

Kasvatus- ja opetuslautakunta vieraili Vammalan lukiolla

Sastamalan kasvatus- ja opetuslautakunta vieraili Vammalan lukiolla 8.9. tutustumassa samanaikaisopetukseen. ISOverstaan (www.isoverstas.fi) ja OPH:n hankerahoituksen turvin on kaikkiin Sastamalan lukiohin varusteltu kaksi tallenneluokkaa, jotka mahdollistavat samanaikaisopetuksen lähettämisen lukioiden välillä. Laitteistoa on hyödynnetty myös opettajien täydennyskoulutuksessa sekä kokouskäytössä.
Kuntapäättäjät seurasivat opettaja Kasper Kouvon filosofian tuntia, jossa yksi opetusryhmä oli Vammalan lukiolla lähettävässä päässä ja puolet ryhmässä Mouhijärven lukiolla vastaanottavassa päässä. Alkusyksystä ajoittain vaivanneet tekniset ongelmat on nyt saatu kuntoon ja tietoverkon välityksellä liikkuva opetus sujuu tavalliseen tapaan.
On erinomaista, että kuntapäättäjät jalkautuvat kouluille ja tutustuvat nykypäivän koulumaailman arkeen. Tervetuloa pian uudestaan!

Ammattilukiotoiminta entistä suositumpaa tänä syksynä

Alkaneena lukuvuonna saimme entistä suuremman määrän (32 aloittajaa)yhdistelmätutkinnosta kiinnostuneita uusia ammattilukiolaisia. Toisen asteen yhteistyö, jolla on täällä vankat perinteet, on aktivoitunut entisestään uuden ammattilukiosopimuksen myötä. Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteistyön suunnittelun työrukkaseksi on perustettu kehittämisryhmä, jonka tehtävänä on kehittää entistä monimuotoisempia keinoja yhdistelmätutkinnon suorittamiseen. Sastamalan alueella on erityisen hienoa suuri kolmoistutkintojen määrä - lähes kaikki ammattilukiolaisista suorittavat ns. kolmoistutkinnon (yo-tutkinto+ammatillinen tutkinto+lukion päättötodistus). Nämä opiskelijat saavatkin erinomaiset valmiudet jatko-opintoihin. Oleellista on toki myös, että hyväksiluvun käytänteet ovat toimivat.

Verkostolukio kehittää toimintojaan

Sastamalan kaupunki on mukana opetustoimen laadunhallinnan hankkeessa. Pilotoimme auditointijärjestelmän toimivuutta kasvatus- ja opetusprosessin sisällä. Lukiotoimen auditointipäivä pidettiin 19.8. ja päivän tuloksena saimme työstettyä seuraavat kehittämishankkeet alkaneelle lukuvuodelle: Henkilöstön työhyvinvointi, markkinointi ja tiedottaminen sekä Sastamalan lukioverkosta aito verkostolukio. Verkostolukion kehittämispäivänä 26.8. työstimme teemoja eteenpäin ja nyt työryhmät ovat aloittaneet toimintansa. Kullakin lukioista on vetovastuullaan yksi aihealue. Kyseessä on yhden lukuvuoden kehittämishanke, jonka avulla verkostolukio hioo prosessiensa toimivuutta.

torstai 26. elokuuta 2010

Tervetuloa uudet ja vanhat opiskelijat!

Tänä syksynä meillä Sastamalan lukioissa aloitti opintonsa 123 uutta opiskelijaa. Erityisen ilahduttavaa on ollut Mouhijärven ja Äetsän Sarkia-lukioiden opiskelijamäärän kääntyminen hienoiseen nousuun. Kokonaisopiskelijamäärä on tällä hetkellä noin 450.
Aikuislukion iltaopetus on keskitetty tästä syksystä alkaen Äetsän Sarkia-lukioon mutta edelleenkin päivälukion ryhmissä tai itsenäisesti opiskellen voi suorittaa aikuisten opppimäärän mukaisesti kursseja kaikissa Sastamalan lukioissa. Mikäli aikuislukio-opiskelu kiinnostaa - ota yhteyttä suoraan Äetsän Sarkia-lukioon. Tiedotustilaisuus aikuislukio-opinnoista pidetään Sarkia-lukiossa 2.9. 2010. Tervetuloa mukaan! Oppia ikä kaikki.

Uusi lukuvuosi käynnistyi onnistuneesti

Verkostolukion toiminnassa käynnistyi ensimmäinen opetustarjontayhteistyövuosi. Toteutamme yhteistyössä lukuvuoden aikana 36 kurssia verkko-tai samanaikaisopetuksena. ISOverstas-yhteistyön (www.isoverstas.fi) kautta olemme saaneet varusteltua kaikkiin lukioihin opetustallenneluokat, joiden kautta voimme lähettää oppitunteja "livenä" lukioiden välillä sekä tarvittaessa vaikka tehdä oppituntitallenteita. Samanaikaisopetusta on tarjolla niin lyhyissä kielissä kuin reaaliaineiden syventävissä kursseissakin. Verkko-opetustarjontaamme täydentävät ISOverstaan omatahtiset ja jaksotetut verkkokurssit. Näin opiskelijoillamme on tarjolla todella monipuolinen ja kattava kurssitarjonta myös oppiaineissa, joita meillä ei itsellämme ole tarjota esim. japanin tai italian kieli.
Onnistuneita kohtaamisia verkossa ja luokkahuoneessa kaikille!

maanantai 9. elokuuta 2010

Vielä muutamia aloituspaikkoja vapaana

Lukioissamme on vielä vapaana muutamia aloituspaikkoja uusille opiskelijoille. Voit kysellä niistä tarkemmin suoraan lukioistamme.

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta Sastamalan lukioissa!

Kesäloma alkaa olla pian vietetty. Kylläpä saimmekin nauttia ihanasta hellekesästä! Rentouttavan loman jälkeen saamme käydä uusin voimin uuteen lukuvuoteen.
Lukuvuosi alkaa Sastamalan lukioissa ke 11.8. seuraavasti:

Mouhijärven lukiossa klo 9.00

Vammalan lukiossa klo 9.00

Äetsän Sarkia-lukiossa klo 8.30


Tervetuloa jälleen opiskelemaan Sastamalan lukioissa!

torstai 3. kesäkuuta 2010

Sastamalan verkostolukion rexi-blogi avautuu

03.06.2010

Sastamalan verkostolukion ensimmäinen vaiherikas ja työntäyteinen vuosi on päättymässä.

Itselleni kulunut vuosi oli ensimmäinen kuten koko Sastamallekin. Vuosi on todella kulunut kuin siivillä perehtyessäni kolmen lukion toimintakulttuuriin ja luotaessa verkostolukiolle yhteisiä käytänteitä ja pelisääntöjä.

Aloittaessa työni elokuussa verkostolukion rehtorina sain tehtäväkseni verkostolukion rakentamisen. Odotukset uutta rehtoria ja verkostolukiota kohtaa olivat varmasti korkeat. Tänä keväänä olemme rakennustyössä siinä vaiheessa, että meillä on sovittuna tulevalle lukuvuodelle yhteinen jaksotus ja oppituntien alkamisajankohdat. Tulevana lukuvuonna meillä on yhteiskurssitarjottimella peräti 36 kurssia samanaikais- tai verkko-opetuksena.

Elokuussa 2009 liityimme ISOverstaaseen, jonka kautta opiskelijoittemme käytössä on maanlaajuinen verkkokurssitarjonta kaikissa lukioaineissa. Näin omien oppilaitostemme opetustarjonta saa täydennystä oppiaineissa (esim. italian ja japanin kielissä), joita meillä itsellämme ei ole tarjolla. Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämishankkeen rahoituksella kaikkiin Sastamalan lukioihin on varusteltu kaksi tallenneluokkaa, jotka mahdollistavat samanaikaisopetuksen eri koulujen välillä. Oppitunnit voidaan haluttaessa myös tallentaa ja opiskelija voi osallistua opetukseen tarpeen vaatiessa vaikka kotoa käsin.


Huhtikuussa 2010 valmistui lukiotoimen strategia, jossa määritellään tulevaisuuden kehittämistyön suuntaviivat. Verkostolukion rakentaminen on vaatinut myös henkilöstöltä paljon. Yhteistyöhön ja jakamisen kulttuuriin totuttautuminen vaatisi enemmän aikaa kuin mitä meillä nyt oli tarjolla. Olemme kuitenkin päässeet yhteistoimin maaliin. Verkostolukio lunastaa paikkansa konkreettisen opetustarjontayhteistyön kautta tulevana lukuvuonna. Kiitos koko opettajakunnalle, opiskelijoille ja luottamushenkilöille tuestanne työssäni! Yhdessä saamme enemmän aikaan. Yksin ei meistä ei kukaan siihen pystyisi.

Haluan osaltani kiittää verkostolukion yhteistyökumppaneita, henkilöstöä ja opiskelijoita kuluneesta lukuvuodesta! Onnea koulunsa päättäville ja kaikille tavoitteensa toteuttaneille!

Toivotan kaikille leppoisia ja virkistäviä kesäpäiviä!